A brazil kormány további magyarázatot kér az Egyesült Államok hírszerző ügynökségeinek kémtevékenységére Dilma Rousseff és tanácsadói ellen, jelentették be tegnap hivatalos források.

Brazília ebben a kérdésben három lépést tesz. A külügyminiszter bekéreti Thomas Shannon nagykövetet, további hivatalos magyarázatot kérnek, illetve az ügyet az ENSZ és más nemzetközi fórumok elé viszik, hogy azok ítéljék el a jogsértést, mondta José Eduardo Cardozo igazságügyi miniszter a Globo TV hírcsatorna szerint. „Ha ezeket tények bebizonyosodnak, akkor egy elfogadhatatlan, elismerhetetlen helyzettel állunk szemben, amit országunk szuverenitása nyílt megsértésének fogunk tekinteni” – mondta.

Cardozo nyilatkozatát azután vették föl, miután tegnapelőtt este a fővárosbeli hivatalos rezidenciáján találkozott a brazil elnökkel, mert a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori ügynökének, Edward Snowdennek újabb Brazíliára vonatkozó leleplezései láttak napvilágot. Ezekből az derült ki,hogy az Egyesült Államok ügynökei figyelték Dilma Rousseff levelezését is.

Cardozo miniszter múlt héten Washingtonban járt, ahol találkozott az USA alelnökével, Joe Bidennel, és vállalatok telefonbeszélgetéseihez és e-mailjeihez kért hozzáférést, illetve olyan brazilok megnevezését kérte, akik az NSA kémkedésének tárgyai voltak. A kérését elutasították.