Egy északnyugat-kolumbiai indián törzs tiltakozik a kormány az illegális kokaültetvények megsemmisítését célzó permetezése ellen, mivel a használt vegyszerek súlyosan károsak a lakosság és a talaj egészségére.

„A helyi embera közösség tagjai azt jelentették, hogy a permetezés beszennyezte a vizüket és a terményüket, és az felelős a közösség több tagjának – köztük gyerekeknek – a megbetegedéséért” – nyilatkozta Thomas Mortensen, a Keresztény Segély nevű szervezet munkatársa.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a kormány illegális módon hajtotta végre a permetezést. A kolumbiai alkotmány és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 169-es számú ajánlása értelmében ugyanis az őslakos és a törzsi népek számára biztosított jog, hogy bármely a földjükön végzett beavatkozás előtt ki kell kérni a véleményüket erről, azonban ezt elmulasztották.

Embera kislány

A kolumbiai légierő július 22-én kezdte meg az északnyugati Alto Guayabal és Chocó régió kokaültetvényeinek permetezését, hogy ezzel számolja fel a térségben jelentős kokaintermelést. Azonban a repülőgépek mindenfajta növényzetet válogatás nélkül lepermeteztek, köztük élelmezésre termelt növényeket is, ami súlyos károkat okoz az önellátó közösségek számára.

Az embera törzs nem ellenezte a kokaültetvények felszámolását, sőt. 2012-ben ők kezdeményezték, hogy a központi kormányzat avatkozzon be valamilyen módon, azonban a légi permetezést már akkor is elutasították. Miután az mégis megtörtént, az embera törzs tagjai azonnal levélben fordultak a kormányhoz, amelyben azonnali egészségügyi segítséget, élelmiszer- és vízellátást kértek.

Kolumbiában több mint 100 őslakos csoport él, amelyek folyamatosan küzdenek a törvényileg garantált területeik és önállóságuk megtartásáért. Az embera törzs egyike annak a 34 közösségnek, amelyet a legjobban fenyeget a fizikai és kulturális megsemmisülés veszélye.

A törzs eredetileg Panama és Kolumbia erdeiben élt évszázadokon át, azonban most veszélybe került a fennmaradásuk. Noha a kolumbiai alkotmány biztosítja az őslakosok jogait, a bányavállalatok és az általuk felbérelt fegyveres milíciák gyakran figyelmen kívül hagyják a jogi szabályozást. 2009-ben az emberáknak már sikerült egy ilyen támadást elhárítaniuk, azonban a vegyszerekkel szemben ők is védtelenek.

Az Egyház-közi Bizottság az Igazságosságért és Békéért néhány éve felvállalta néhány indián törzs védelmét a kolumbiai bíróságon, hogy meg tudják akadályozni a hasonló bányászati beruházásokat. A bírósági védelmen felül a Keresztény Segély azt is szeretné elérni, hogy a kolumbiai kormány és a marxista felkelő csoport, a FARC között zajló tárgyalások során vegyék bele a megállapodásba a földkérdés, és azon belül az őslakosok védelmének garantálását.