Hosszas megbeszélés után állapodtak a santiagói hatóságok és chilei diákmozgalmak képviselői, így a diákok jövő csütörtökön megtarthatják a tervezett felvonulásukat, amellyel az oktatási rendszer reformjára kívánják sarkallni a politikai vezetőket.

A tervek szerint a felvonulás 11 órakor kezdődik majd a Plaza Baquedanón és 13:30-kor ér véget az Estación Mapocho kulturális központnál. Az esemény a várakozások szerint nyugodt légkörben fog zajlani, mivel a hatóságok igyekeznek majd kiszűrni az eseményen kapucniban vagy csuklyában megjelenő személyeket, akikről feltételezhető, hogy esetlegesen zavarkeltési szándékkal jelentek csak meg.

Egy korábbi tüntetés képei

A SEREMI és a rendőrség hosszas technikai egyeztetés után hagyta jóvá az útvonalat, mivel igyekeztek megtalálni azt az utat, amely legkisebb kellemetlenséget okozza a város mindennapi forgalmában.

Az Universidad Católica (Katolikus Egyetem) diákszövetségének elnöke, Diego Vela úgy nyilatkozott, hogy számukra pozitív, hogy már egy héttel a felvonulás előtt sikeresen engedélyeztetni tudták az útvonalat, mert így több idejük marad, hogy a követeléseik megjelenítésével foglalkozzanak.

Andrés Fielbaum, az Universidad de Chile (Chilei Egyetem) diákszövetségének elnöke így fogalmazott: „Addig harcolunk a méltányos oktatási rendszerért, amíg a kormány megérti, hogy az oktatás egy jog. Ennek megfelelően fel kell lépnünk a mély és teljeskörű reform érdekében.”

A középiskolás diákok képviselői közül Moisés Paredes és Isabel Salgado nyilatkozott az ügyben, akik úgy vélik, hogy a diákoknak is meg van a maguk felelőssége abban, hogy felszámolják a diktatúra örökségét az oktatás terén.

A jövő csütörtöki menethez várhatóan a tanárok is csatlakoznak majd.

Készült az ilovechile.cl cikke alapján