Tegnap már tizenharmadik napja folytatódtak azok a nagy sztrájkok, amiket farmer és népi mozgalmak folytatnak Kolumbiában. Emiatt a kormány egyre jobban militarizálja az országot, és a főváros Suba és Engativa körzeteiben továbbra is kijárási tilalom van érvényben.

A kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos elrendelte a hadsereg 50 ezer katonájának bevetését országszerte. A feladatuk az, hogy segítsék a rendőrséget és a Mozgó Zavargáselhárító Egységeket, és megfékezzék a tiltakozásokat, amelyek során eddig 512 embert tartóztattak le, több tucatnyian megsérültek, és nyolcan meghaltak.

A sztrájk megbénítja Kolumbiát

Bár pénteken tapasztalható volt némi előrelépés a tárgyalásokon Tunjában, ahol a kormány és Boyaca, Cundinamarca és Nariño farmerei aláírtak néhány minimum megállapodást.  Az agrár- és a szociális szféra viszont továbbra is meghatározatlan ideig sztrájkban marad, miközben további ágazatok képviselői várnak egy olyan megállapodásra, amely minden szakszervezet számára elfogadható.

Santos elnök több kormányzóval és vidéki város polgármesterrel találkozott, majd egy ötórás egyeztetés után arra jutottak, hogy egy nagy nemzeti a mezőgazdasági és vidékfejlesztési megállapodást dolgoznak ki.

Forrás: Prensa Latina