Csütörtökön véget ért a postai dolgozók háromhetes sztrájkja, miután a Guillermo Flores vezette Chilei Postai Dolgozók Szövetsége megállapodott a vállalat vezetőivel.

A megegyezés értelmében a vállalat vezetése minden dolgozó számára 1 millió peso értékű éves jutalmat fizet, amelyet azonban következő év szeptember 9-éig letétbe helyeznek. Ez az összeg 500 ezer pesóval kevesebb ugyan, mint amennyit dolgozók kértek, azonban ez is emelésnek számít a korábbi díjazáshoz képest.

Tüntetnek a postai dolgozók Chilében

A jutalom mellett a dolgozók bére minden hónapban 40 ezer pesóval fog emelkedni, amely 10 ezerrel kevesebb, mint amennyit eredetileg szerettek volna elérni. Ráadásul az elmúlt időszak illegális sztrájkja miatt a cég bérlevonással bünteti a dolgozóit, így lényegében a most aláírt megállapodás az elkövetkező két esztendőben nem eredményez béremelést.

A megállapodás egyúttal 15 százalékkal növeli az olyan ellátásokat, mint az iskolai kötvények, vagy a dolgozók családjában történő születéskor és halálozáskor kifizetendő összegek.

A postai dolgozók még július végén kezdtek hangot adni elégedetlenségüknek, eleinte csak tüntetésekkel, és a munkahelyeiken elhelyezett molinókkal, majd augusztus elején a munkabeszüntetés eszközéhez nyúltak, amely végül sikerre vezetett.