Brit szakszervezeti tagok felszólították a kolumbiai kormányt, hogy azonnal adjon magyarázatot Huber Ballesteros, a mezőgazdasági dolgozók érdekképviselete vezetőjének őrizetbe vételére.

Frances O'Grady, a Szakszervezeti Konföderáció (TUC) főtitkára és az Egység nevű szakszervezet lobbitevékenységbe kezdett, hogy bocsássák szabadon a Fensuagro alelnökét, akit egy hétvégi akció keretében tartóztatott le a kolumbiai titkosrendőrség. A tervek szerint Ballesteros vitaindítót tartott volna a két hét múlva esedékes TUC kongresszuson.

Huber Ballesteros (középen)

Ballesterost a hatóságok a kormány elleni lázadással és terrorizmus finanszírozásával vádolják, amely gyakori eljárásnak számít a jobboldali rezsim részéről, ugyanis ezzel a módszerrel próbálja megfélemlíteni a baloldali kötődésű embereket.

A kolumbiai főügyész nyilatkozata igazolja a brit szakszervezetek vádját. Ugyanis a főügyész szerint a letartóztatásának semmi köze Ballesteros a politikai aktivitásához, mert azt a gyanút, hogy tagja egy a marxista felkelő csoporthoz köthető szervezetnek állítólagosan a FARC-tól lefoglalt laptopon talált információra alapozzák.

Ballesteros amellett, hogy a mezőgazdasági dolgozók egyik érdekvédelmi képviselője, a Hazafias Menetelés nevű, a békéért és társadalmi igazságosságért küzdő szervezetnek volt a vezetője, amely élén járt a jobboldali kormányzati intézkedésekkel szembeni sztrájkok és tömeges megmozdulások szervezésében.

A nagy-britanniai kolumbiai nagykövetnek, Mauricio Rodriguez Muneranak írt levelében O’Grady úgy fogalmazott, hogy Ballesteros fogva tartása mélységesen aggasztó, és elítéli azt.