A mexikói tanárok tegnapelőtt körbezárták a Televisa tévécsatorna központját, és legalább 30 percet követeltek maguknak, hogy elmondhassák, hogy miért tüntetnek az utcákon az oktatási reform ellen.

A La Jornada újság internetes kiadása szerint a számos szakszervezethez, többek között a Mixtecához, a La Sierrához, a Guerreróhoz és a Chiapashoz tartozó tanárok megakadályozták az autóforgalmat a Televisához vezető Chapultepec sugárúton.

A tiltakozó mexikói tanárok

A források szerint Isaias Jaime Ignacio Cruz professzor elmondta, hogy attól függ, hogy a tanárok meddig maradnak ott, hogy a Televisa igazgatói beleegyeznek-e ahhoz való jogukba, hogy választ kapjanak arra, amiért tüntetnek, és el akarják magyarázni a tiltakozásuk okait.

A tiltakozás emblémája

Kijelentette, hogy ha a Televisa vezetői adnak a CNTE-nek (Az Oktatási Dolgozók Nemzeti Koordinációja) legalább 30 percet a hírműsorokban, akkor egy nagygyűlést tartanak, és visszatérnek a főváros főterére (Zócalo). Oda, ahol több mint egy hete ezrek táboroznak, hogy az oktatási reform ellen tiltakozzanak.

A La Jornada szerint a tüntetők arra panaszkodnak, hogy a Televisa a műsoridejéből órákat szentel a tanárok küzdelmének a lejáratására, de soha nem adott nekik lehetőséget, hogy megvédjék magukat, ahogy ehhez joguk van.