A korrupció és minden megnyilvánulása elleni harc a venezuelai kormány prioritásai között szerepel, és kész bármilyen erre utaló jelre lecsapni, tekintet nélkül arra, hogy az hol jelentkezik.

Már ebbe az irányba mutat az is, hogy Zulia állam bíróságai megfosztottak a szabadságuktól 17 ember, akiket azzal vádolnak, hogy szabálytalanul adtak ki személyi igazolványokat, közokiratokat gyártottak és bűncselekmények elkövetésére szövetkeztek.

A döntés kiterjed két egykori hivatalvezetőre és a Személyazonossági, Bevándorlási és Kivándorlási Közigazgatási Szolgálat (Saime) kilenc tisztviselőjére, személyi igazolványok kiadásáért felelős Nemzeti Választási Bizottság három munkatársára és két anyakönyvvezetőre.

A Közigazgatási Minisztérium megvádolta Radwan Sabbagh-t , az állami vezetésű vasérc-bányászati vállalat, a Ferrominera del Orinoco korábbi elnökét is azzal, hogy ő a felelőse egy 295 millió boliváros (46,8 millió dollár) sikkasztásnak.

Az állami cégek és a közintézmények erre specializálódott tisztviselők szigorú ellenőrzésének vannak alávetve, akik értékelik a vezetést és a lehetséges hibákat.

Ezzel együtt a Nagy Hazafias Pólus erői korrupcióellenes bíróságokat állítanak fel, amelyek célja, hogy megtisztítsa a lakosságot az ilyen jellegű tevékenységektől, és hangsúlyozza a sorok összezárásának fontosságát ez ellen a csapás ellen.

Nicolás Maduro köztársasági elnök azt is fontolgatja, hogy a parlament elé terjeszt egy úgynevezett „Ley Habilitantét” (Engedélyezési törvényt), ami lehetővé teszi a korrupció elleni hatékony fellépést.