Venezuela a közel-keleti kormánnyal való új energia megállapodások részeként „tisztességes áron” való olajeladásról egyezett meg a Palesztin Hatósággal (PH).

A venezuelai külügyminiszter, Elias Jaua, és a palesztin hatóságbeli kollégája, Riyah al-Malki által szombaton aláírt megállapodás azt is magában foglalja, hogy palesztinokat felkészítenek az olaj kezelésére és terjesztésére is.

Jaua utalt rá, hogy ez „egy együttműködési és szolidaritási megállapodás… tisztességes áron való üzemanyag-eladás.”

„A palesztin állam évtizedek óta szenved a blokádtól, ami állandó ostromállapotként lehetetlenné teszi az energiaforrásokhoz, az élelmiszerhez való szabad hozzáférést és a közlekedést, így aztán ez a magállapodás létfontosságú a palesztin nép számára” – mondta a venezuelai miniszter.

A találkozón egy szemészeti központ építésére vonatkozó tervek is megfogalmazódtak a ciszjordániai Ramallahban, amire a Csoda Nemzetközi Misszió keretében kerülne sor.

A Csoda Misszió egy olyan program, amelynek keretében Kuba és Venezuela ingyenes szemműtéteket végez számos latin-amerikai és fejlődő országbeli országokban. A Ramallahban létesítendő szemklinika forrásairól a hónap elején döntött Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Riyah al-Malki palesztin miniszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy „rendkívül elégedett” az olajeladásról szóló megállapodás miatt, és hozzátette, hogy „ez egy kis gesztusnak tűnhet, de nagy dolog, számunkra, palesztinok számára.”

A palesztin diplomata jelenleg hat latin-amerikai államot érintő körúton vesz részt, amelynek célja, hogy konszolidálja a Palesztina iránti támogatást, hogy azt az ENSZ teljes jogú tagjának ismerjék el.

A PH elsöprő többséggel nyerte el a megfigyelői státuszt az ENSZ-ben tavaly novemberben. A szavazáson az Egyesült Államok és Izrael ahhoz a kisebbséghez tartozott, ami a javaslat ellen szavazott.

Venezuela határozottan támogatja a palesztin államiságot, és kritikus Izrael a palesztin területekre vonatkozó politikájával szemben, „állami terrorizmusnak” nevezi azt.

A dél-amerikai ország nem sokkal azután létesített diplomáciai kapcsolatokat a PH-val, miután megszakította Izraellel azokat, a zsidó állam a Gázai övezet elleni „Cast Lead” elnevezésű 2009-es hadműveletét követően.

Azóta Venezuela számos megállapodást írt alá a PH-val, például orvosi és városi mezőgazdasági létesítmények létrehozásáról Ciszjordániában.

A venezuelai kormány ösztöndíjakat is ad palesztinoknak, akik így tanulmányokat folytathatnak a Latin-amerikai Orvosi Iskolában Caracasban, és decemberben eltörölték a palesztin állampolgárok vízumkötelezettségét a Venezuelába való belépéskor.

Ewan Robertson