A venezuelai hírszerző szolgálatok letartóztattak két kolumbiai állampolgárságú fiatalembert, amiért azok valószínűsíthetően részt vettek volna egy Nicolás Maduro venezuelai elnök elleni merényletben, jelentette be tegnap a dél-amerikai ország belügy-, igazságügy- és békeügyi minisztere, Miguel Rodríguez.

Rodríguez szerint a kolumbiai születésű és állampolgárságú 18 éves Erick Leonardo Huertas és a 22 éves Victor Johan Güeche augusztus 13-án San Antonio del Táchira városnál lépett be a dél-amerikai országba, és két nappal később tartóztatták le őket a Caracas és Aragua között húzódó Pánamerikai Autópálya egyik szállodájában.

A gyanúsítottak

A biztonsági erők lefoglaltak két fekete kézitáskát, amelyek lézercélzóval felszerelt puskákat, muníciót, a venezuelai hadsereg tíz egyenruháját és a célpontjaikat ábrázoló képeket rejtettek.

Rodríguez elmondta, hogy az őrizetbe vett személyek egy tízfős osztaghoz tartoztak volna, amely azt tervezte, hogy beszivárog Venezuelába, hogy elpusztítsa a venezuelai vezetőt, vagy a Nemzetgyűlés elnökét, Diosdado Cabellót.

Elmondta, hogy kettejük közül a David álnevet használó főnök kapcsolatban lehetett egy Kolumbiában börtönben lévő személlyel.

Rodríguez tisztázta, hogy ez az információ folytonosságot ad a venezuelai hatóságok által múlt júliusban megkezdett vádsorozatnak, amelyet a Carpeta Amarilla (Sárga Dosszié) biztonsági művelet nyomán kezdtek meg.

Akkoriban a venezuelai miniszter arra utalt, hogy merényletet terveznek Maduro ellen, olyan városokból, mint Bogotá, Panamaváros és az egyesült államokbeli Miami.

Rodríguez szerint ez lehetőséget ad arra, hogy együttműködjenek a kolumbiai hírszerző szolgálatokkal.