Antonio Patriota, Brazília külügyminisztere múlt csütörtökön bejelentette, hogy kormánya több ezer kubai orvost hív országba. Az „import” orvosok feladata az lenne, hogy azokon a területeken teljesítsenek szolgálatot, ahol jelenleg nem megfelelő az egészségügyi ellátás színvonala.

A brazil egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a Pánamerikai Orvosszövetséggel kötött megállapodás értelmében a 4000 kubai orvos várhatóan az év végéig érkezik meg majd az dél-amerikai országba, míg az első néhány száz már a következő napokban Brazília érkezhet.

A kubai orvosok érkezésére azért van szükség, mert a kormány „Több orvos” programja nem vonzott kellő számú brazil vagy más nemzetiségű orvost, mivel a programban elsősorban a városi és vidéki nyomornegyedekbe kerestek egészségügyi személyzetet. A kubai orvosok számára viszont nem lenne új keletű olyan területeken dolgozni, ahol lényegében az alapvető közszolgáltatások sem elérhetők, hiszen számos borzalmas nyomorral küzdő országban és számos súlyos természeti katasztrófa sújtotta területet teljesítettek már korábban szolgálatot.

Jelenleg a világ 60 országában dolgoznak kubai orvosok

A brazil kormány a „Több orvos” programot a nyár eleji hatalmas utcai tüntetések hatására indította be, mivel az elégedetlenek egyik követelése a jobb közszolgáltatások biztosítása volt. A programhoz viszont eddig nem sikerült kellő számú külföldi orvost megnyerni, ugyanis a jelentkezők belvárosi magánklinikákon szerettek volna dolgozni, és nem egy favelában, mint ahová a megbízatás szólt.

A brazil orvos szervezetek tagjai képviselőik szerint hajlandóak lennének dolgozni az említett körülmények között, azonban jelentősen magasabb bérezésért, amit viszont a kormány nem tud vállalni.

A brazil egészségügyi minisztérium 3.500 városra és településre hirdette meg a „Több orvos” programot, amely során a kormány összesen 15 ezer fő egészségügyi személyzetet szeretne toborozni. Eddig azonban csak 1300 jelentkező akadt, ebből 1000 brazil állampolgárságú, a többi jelentkező főleg Argentínából, Portugáliából és Spanyolországból érkezett.

A brazil kormány egyébként a külföldi orvosok számára 2.624 amerikai dolláros fizetést kínál, amely nagyjából 600 ezer forint körüli összeget jelent (1 amerikai dollár = 224 forintos árfolyamon számolva). A kubai orvosok esetén ezt az összeget a havannai kormány fogja folyósítani a Pánamerikai Orvosszövetségen keresztül. 

A kubai közegészségügyi minisztérium adatai szerint a tavalyi évben 38.868 fő egészségügyi személyzet teljesített 66 országban szolgálatot, köztük 15.407 orvos. A legtöbben egyébként Venezuelában dolgoznak, nagyjából 30 ezer fő.

A minisztérium adatai szerint az egészségügyi szolgáltatások exportja 3,8 milliárd amerikai dollárral növelte a kubai gazdaságot, miközben az egyébként népszerű turisztikai desztinációként számon tartott ország számára mindössze 1,6 milliárd dollárt hozott a turizmus.