Kolumbiában félkatonai csoport fenyegetett meg olyan szakszervezeti aktivistákat, akik jelenleg különböző szintű munkatárgyalásokban vesznek részt. Emellett emberijog-védő csoportok is a célkeresztjükbe kerültek.

A Rastrojo Urban Commandos nevű csoport augusztus 4-én e-mailben fenyegetett meg halálosan 30 embert. Döntő többségükben szakszervezeti aktivisták kapták az elektronikus leveleket, de emellett olyan jogvédők is részesültek hasonló üzenetekből, akik korábban felfedték a csoport szélsőjobboldali gerillákhoz kötődő kapcsolatait. A megfélemlítések a címzettek családtagjaira is vonatkoznak.

Félkatonai csoportok tagjai Kolumbiában

A fenyegetés időzítése viszont aligha lehet véletlen. Ugyanis a legtöbb megfenyegetett szakszervezeti aktivista a SINTRAMIENERGETICA nevű bányászati és energetikai dolgozókat tömörítő csoport tagja, amely jelenleg komoly konfliktusban áll az Egyesült Államokban bejegyzett Drummond nevű vállalattal.  A rossz munkakörülmények és az elégtelen fizetések javításáért folytatott tárgyalások azonban zátonyra futottak, így két hete a SINTRAMIENERGETICA sztrájkba lépett.

Szintén fenyegetést kaptak kisebb üzemek szakszervezeti tagjai, akik már július közepe óta beszüntették a munkát az elégtelen körülmények miatt.

Ha bebizonyosodna, hogy a Drummond áll a félkatonai csoportok fenyegetése mögött, az nem lenne példa nélküli. Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, a Drummond ellen már az Egyesült Államokban is eljárás indult, miután megalapozott a gyanú, hogy szélsőjobboldali szervezeteket használ fel munkásai megfélemlítésére, vagy éppen meggyilkoltatására.