Az Egyesült Nemzetek kiemelte a salvadori kormány munkáját, amelynek célja, hogy megszüntesse az őslakosok marginalizációját, és haladást érjen el ezen közösségek jogainak tiszteletben tartásában, számolt be róla egy jelentés a napokban.

A dokumentumot az ENSZ az őslakosok jogaival foglalkozó különmegbízottja, James Anaya készítette, aki tavaly augusztusban körbeutazta a közép-amerikai országot.

A szakértő emlékeztetett az ezeket a salvadori embereket ért a történelmi elnyomásra, és arra utalt, hogy az őslakosok megnyilvánulásainak elfojtása az identitásuk fontos tényezőinek és kulturális és emberi gazdagságuk nagy részének az elvesztéséhez vezetett.

Pipil őslakosok El Salvadorban

Azonban hangsúlyozta, hogy ezek az emberek megmutatták, hogy jelen vannak az országban, és hogy a kormány „a közelmúltban lépéseket tett az őslakosok elismerésének irányában, és haladást ért el a jogaik tiszteletben tartása terén.”

Anaya úgy vélte, hogy ezen erőfeszítések ellenére az őslakosok „szenvednek kulturális tudásuk elvesztésétől, az identitásuk teljes körű kifejezési képességének és megfelelő jogaik gyakorlásának hiányától.”

Az ENSZ megbízottja megállapította, hogy a salvadori államnak több konkrét akciót kell indítania a kulturális kifejezésmódok, például a nyelv és a hagyományok, megmentésére, illetve azok bevonására a szociális védelmi rendszerekbe.

Ez magában foglalja az egészségügyet és az oktatást, a gazdasági segítséget, a földbirtoklási programokat és az őslakosok szerveződésének az erősítését, tette hozzá.

A szakértő történelminek nevezte, hogy ezt a réteget hivatalosan is elismerték, „mint egy többnemzetiségű és multikulturális ország fontos részét.”

Dicsérte a kormányzat azon hozzáállását is, amellyel beismerték azokat az üldözéseket és elnyomást, amelytől ezek a közösségek szenvedtek, és amellyel hajlandóságot mutat arra, hogy megvédje az egyéni és kollektív jogikat egyaránt.

Látogatása során Anaya Sonsonate, San Salvador, Cuscatlán és Morazán megyék számos önkormányzatát kereste fel, ahol őslakos emberekkel, szervezetekkel és a helyi kormányzatok képviselőivel találkozott.