Megkezdődhet a mexikói olajiparban a magántőke térnyerése, miután az ország elnöke, Enrique Peña Nieto feloldotta azt az évtizedes tilalmat, amely eddig akadályozta a magánszemélyek és vállalatok szerepvállalását a területen.

Különösen a baloldali ellenzék fejezte ki aggodalmát ezzel az intézkedéssel kapcsolatban, mivel attól félnek, hogy az ágazatból származó jelentős profitot a külföldi magánvállalatok majd kiviszik az országból.

Őket is próbálta megnyugtatni az elnök, amikor azt nyilatkozta, hogy „továbbra is a mexikóiak maradnak az olajból származó nyereség fő kedvezményezettjei”. Emellett azzal érvelt Peña Nieto, hogy az állami olajvállalat, a PEMEX nem rendelkezik kellő szakértelemmel a mélytengeri fúrásokat illetően.

A mexikói Munkapárt tagjai tiltakoznak a privatizáció ellen

A magántőke bevonása melletti érvként hangzott el az is, hogy az elmúlt 10 esztendőben 25 százalékkal csökkent termelés, és egyes kormányzati források már attól tartottak, hogy ha ez a trend folytatódik, akkor az ország energia behozatalra szorulhat a jövőben.

Az energiaügyi miniszter, Pedro Joaquin Coldwell azonban visszautasította, hogy megossza a nyilvánossággal, hogy pontosan mekkora profitra tehet szert, illetve hogy egyáltalán milyen módon is kerül bevonásra a magántőke.

A kormány terveit ugyanakkor jelentősen áthúzhatja, hogy az ország alkotmányát is módosítani kell az ügyben, az ugyanis tiltja, hogy a stratégiai ágazatokban külföldi tőke is jelen legyen.

A baloldali Demokratikus Forradalom Pártja vezetője, Jesús Zambrano ugyanakkor azt állítja, hogy a kormány egyszerűen próbál átsiklani az ügy gyanús részletein. „Ezt a kérdést alaposan meg kell vizsgálni, hogy ez mit jelente és mekkora profitmegosztásra kerülne sor.”

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor a mexikói lakosság 65 százaléka elutasítja a külföldi tőke bevonását, mivel attól tartanak, hogy a profitot kivinnék az országból.

Érdekesség, hogy a külföldi tőkéscsoportok egyre aktívabbak a latin-amerikai olajpiacon. Nem is olyan régen Argentína tette lehetővé, hogy jelentős kedvezményekkel vehessenek részt külföldi vállalatok az ország olajvagyonának kitermelésében.