13 tartományban több mint 300 ezer ecuadori tanult írni és olvasni „Yo, sí puedo” (Igen, képes vagyok rá) kubai írás-olvasás módszer segítségével. Mindezt 54 kubai tanár koordinálta, akik ecuadori munkájukat a hatóságok, tanárok és segítők elismerése közepette fejezték be.

Több száz ember vett részt az oktatási minisztérium megható ünnepségén. A kubaiak 2011-től kezdve vettek részt a csatában, amely a lakosság körében 6,5 százalékról 3,5 százalékra csökkentette az írástudatlanságot a legelmaradottabb tartományokban.

A kubai nagykövetség minisztertanácsosa, Basilio Gutiérrez, Bolívia nagykövete, Maribel Rusena Santamaría, Ximena Ponce képviselő és más hatóságok is részt vettek ennek a szakasznak a lezárásánál, ahol ott volt Augusto Espinosa ecuadori oktatási miniszter is.

Espinosa elismerte a szigetország oktatóinak munkáját, és hangsúlyozta, hogy az állampolgárok forradalma fel akarja számolni az írástudatlanság csapását.

A „Yo, sí puedo” programot kubai oktatók alkották meg, azért hogy hozzájáruljanak a világ népei körében jelenlévő írástudatlanság megszüntetéséhez, és ehhez kapcsolódik a „Yo, sí puedo seguir” (Igen, képes vagyok folytatni) program, hogy a fiatalok és a felnőttek elmélyíthessék az alapfokú tudásukat.