Ma 87 éves Fidel Castro, a kubai forradalom történelmi vezetője. Barátja és eszmei társa, a márciusban elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnök róla szóló szavaival tisztelgünk a 20. század kiemelkedő alakja, élő legendája előtt.

Testvér, ¡Hasta la victoria siempre! És talán még nagyon sok születésnapod lesz közöttünk, megmutatva azt a becsületességet, ami egész életedben jellemző volt rád, bátorságról téve tanúbizonyságot, példát mutatva, és vezetve, mint mindig, a népek hullámait.

A haza az emberiség: ez az az örökség, amelynek élő megtestesülése Comandante Fidel Castro.

Amikor találkozol Fidel Castróval, öt perc alatt száz kérdést fog feltenni neked. Mindent tudni akar.

Fidel Castro

Fidel egy 75 éves fiú (…), egy álmodozó, kétségtelenül példaként szolgál mindannyiunk számára, és latin-amerikaiak és karibiak és a világ harcosainak egész generációi számára.

Fidel becsülettel és abszolút erkölccsel tud nemcsak a kubai nép, de a világ népei elé állni. Kuba blokád alatt van, és anyagi szempontból  majdnem teljesen híján van a forrásoknak, de Fidel vezeti és a népe építi, és úgy lépett a 21. századba, hogy a szociális helyzetét irigylik Latin-Amerika és a Karib-térség államai.

Itt történelmi különbségek vannak, amelyek fenn fognak maradni és immáron el vannak vetve a történelemben.

Sok évvel ezelőtt Fidel ezt mondta: „A történelem fel fog menteni.” Itt egy könyvet látok, amelynek az a címe, hogy a Történelem által felmentve. Alakod végtelen, hatalmas a népeink történelmében, és innen, Fidel, soha senki nem tud száműzni téged.

Megtiszteltetés számomra, hogy Fidel közelében lehetek. Hálám és csodálatom csak a szeretetemmel mérhető össze.

Fidel Castro és Hugo Chávez

Tisztelettel szeretnék adózni Fidelnek és a hosszú útjának, amelyet azért folytatott, hogy felébresszen minket.

A ’80-as évek végén Fidel azt mondta, hogy egy új forradalmi változáshullám, az emberek egy új hulláma végigsöpörne a kontinensen, amely úgy tűnt – ahogyan sok naiv ember mondta neki –, hogy elérkezett a történelem végéhez, hogy a történelem megkövült, és nincsen több út vagy alternatíva…

Amikor sok ember elkezdte feladni és elkezdett meghátrálni, Fidel továbbra is azt mondta, hogy új hullámok fognak jönni. Most ezeknek az új hullámoknak a kezdetét látjuk.

Fidel továbbra is a csata első sorában volt: soha nem hagyta ott és nem is fogja otthagyni. A Mi Amerikánk forradalmi férfijainak és nőinek nagyszerű apja az eszmék lövészárkából továbbra is irányít minket. Szavaira nagyobb szükség van és tanulságosabbak, mint valaha, most, amikor a birodalom ellentámadásba lendül.

Negyven évszázad jut neki, mert Fidel Castro alakja mindörökre beleíródott népeink történelmének lapjaiba.

Fidel, aki lát mindent, minden egyes nappal bölcsebb (…). Bölcsessége úgy nő, mint a fehér szakálla.

Fidel Castro a méltóság és a szocializmus Caesarja.

Hugo Chávez Frías