Az Egyesült Államok, a világ egyik legnagyobb gazdasági hatalma még mindig nem fizette ki a 17 milliárd dolláros adósságát a nyugati félteke második legszegényebb államának, Nicaraguának, az ott okozott anyagi és emberi károkért.

A Nemzetközi Alapítvány a Globális Gazdasági Kihívásért (FIDEG) legutóbbi Haza Felmérésében kimutatta, hogy az általában vett szegénység még mindig a nicaraguaiak 42,7 százalékát sújtja, és 7,6 százalékuk mélyszegénységben él.

A FIDEG kutatási igazgatója, Enrique Alaniz szerint 2012 volt egymás után a negyedik év, amikor a szegénység stabilan csökken Nicaraguában, és ezt az ENSZ a Daniel Ortega elnök kormánya által bevezetett szocioproduktív program eredményének ismeri el.

Nincs az a pénz, ami kompenzálni tudná a családokat azokért a szenvedésekért, amelyeket a Washington által finanszírozott és támogatott az 1980-as évek végén, de az adósság, ami alatt kártérítést értenek, megfizetése segíthetne a szegénység elleni küzdelemben.

Kontrák kiképzése az '80-as években Nicaraguában. Emberek ezreit ölték meg amerikai támogatással.

Az úgynevezett piszkos háború alatt 38 ezer embert öltek meg, illetve hidakat, erőműveket, kikötőket, gátakat, egészségügyi központokat, iskolákat és gazdaságokat pusztítottak el, ami az anyagi károkat illeti, ahogyan a nicaraguai kormány a Nemzetközi Bíróságon (IJC) elmondta.

Az IJC által 1986. június 27-én hozott ítélet ellen a törvény értelmében fellebbezni nem lehet, de a Fehér Ház nem teljesítette, amire kötelezték.

Ez az egyetlen eset a történelemben, amelynek során a világ legfelsőbb bírósága elítélte és „igazolta”, hogy az Egyesült Államok súlyos bűnöket követett el Nicaragua ellen, és emiatt kompenzációt kell fizetnie – mondta Dr. Carlos Agüello, Nicaragua ICJ-beli követe a sajtóhoz intézett nyilatkozatában.

Előjoga, hogy keresetet nyújtson be, mert a kompenzáció még mindig érvényben van, mondta a diplomata, arra utalva, ami 1991-ben történt, amikor is Violeta Barrios de Chamorro elnök kormányzata úgy döntött, hogy lemond a követelésről.

A vele készült és a Russia Todayben megjelent interjúban Ortega elnök megerősítette, hogy a kereset még mindig érvényben van, nem mondtak le róla, „úgyhogy mindig, amikor az Egyesült Államok Nicaragua megsegítéséről beszél, elmondom nekik, hogy az adósságukat törlesztik” – hangsúlyozta.

Amit segítségnek hívnak, tette hozzá, „az nem más, mint törlesztés, adnak egy kicsit, elismernek egy kicsit, nem támogatnak, de nem is ajándékoznak, semmit nem adományoznak, ők csupán egy hatalmas adósság részleteit fizetik.”

Ortega szerint az ügyet tökéletesen újra lehet nyitni, az morálisan, politikailag és jogilag is legitim harc lenne, ami az „Egyesült Államok leleplezéséhez vezetne, kiderülne, hogy micsoda valójában: egy hatalom, ami úgy döntött, hogy akkor alkalmazza a törvényeket, ha az ő érdekeinek kedveznek, de nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot.”