A 19. São Paulo Fórum augusztus 4-én egy dokumentum elfogadásával ért véget, amelyben a résztvevők támogatásukat fejezik ki a térség haladó kormányaival, és elutasítják a külföldi hatalmak mindenféle beavatkozását Latin-Amerikában.

Gabriela Rivadeneira, az ecuadori nemzetgyűlés elnöke olvasta fel az esemény zárónyilatkozatát, amelyben a latin-amerikai baloldal képviselői megerősítik, hogy ellenzik az Egyesült Államok Kuba elleni blokádját és követelik a kubai ötök szabadon engedését.

Rivadeneira a fórum résztvevői nevében támogatását fejezte ki a Nicolás Maduro vezette venezuelai bolivári kormánnyal, és elutasította a dél-amerikai ország jobboldalának a demokratikusan megválasztott elnök lejáratására tett kísérleteit, mondván, hogy „a mi dolgunk, hogy radikalizáljuk a jogaink és a szuverenitásunk megvédését.”

Evo Morales tlálkozik a korábbi brazil elnökkel, Luis Inacio Lula da Silvával a 19. Sao Paulo Fórumon

Az augusztus 1-jén kezdődött São Paulo Fórumon a latin-amerikai egységről és integrációról szóló kérdéseket vitatták meg. Az esemény utolsó napját megtisztelte jelenlétével Evo Morales bolíviai elnök is, aki olyan „kísértésekre” és „ellentmondásokra” figyelmeztetett, amelyek egy szocialista vagy forradalmár számára nem megengedhetők. „A politika számunkra nem lehet üzlet vagy haszon. Annak az embereket kell szolgálnia” – mondta.

Több mint száz társadalmi mozgalom és baloldali párt képviselője vett részt a fórumon. Azt állította, hogy „a kapitalizmus mély válsága miatt” Latin-Amerika nem csupán „egy változási korszakot, hanem egy korszakváltást” él át.

„A rendszer válsága miatt az alternatívák építése jelenti a lehetőséget számunkra, hogy a latin-amerikai és karibi baloldal politikai diskurzusát és kormányainkat új szintre helyezzük” – jelentették ki a küldöttek, akik szerint „a regionális integráció Latin-Amerika nagy válasza.”

„Ennek a válasznak tartalmaznia kell a kiegészítő gazdaság megteremtésének, az aszimmetriák csökkentésének és a kontinensünk gazdasági és társadalmi fejlesztésének perspektíváját” – folytatja a nyilatkozat, miközben elítéli „a nem a régióhoz tartozó hatalmak által ihletett kísérleteket a térségi integráció széttörésére és szabotálására, mint ahogyan ez az úgynevezett Csendes-óceáni Szövetség és a Mercosur folyamatos válságba taszítása és megosztása esetében történik.”

A küldöttek legjobb kívánságaikat fejezték ki Nelson Mandela egykori dél-afrikai elnök egészségével kapcsolatban is, aki „az emberi szabadság, igazságosság és méltóság szimbóluma.”

Augusztus 3-án társadalmi mozgalmak vezetői megegyeztek egy latin-amerikai hálózat létrehozásának szükségességében, ami eszközként szolgálhatna a neoliberális rendszer elleni küzdelemben. A bolivári forradalom vezetőjéről, Hugo Chávez egykori elnökről is megemlékeztek, és tisztelegtek az öröksége előtt.