Nagy felzúdulást keltett az egykori szélsőjobboldali Pinochet-rezsim ellenzői körében, hogy a chilei bíróság nem emel vádat az egykori diktátor és társai sikkasztásának ügyében. A vizsgálat 9 esztendő után zárult le.

Korábban hat egykori katonatisztet gyanúsítottak meg azzal, hogy korábban chilei közpénzeket utaltak át saját külföldi magánszámláikra. A chilei államot ért kárt az ügyben nagyjából 14 millió angol fontra, vagyis 4.830 milliárd forintra becsülik.

Augusto Pinochet tábornok

Az ügyben eljáró bíró, Manuel Antonio Valderrama úgy nyilatkozott, hogy a döntése, miszerint a katonatisztek egyetlen családtagját sem vádolta meg, szabadon, bárki által fellebbezhető. A bíró az ügyet lezáró indoklásában azzal magyarázta az ítéletét, hogy bár a vizsgálatok bebizonyították, hogy a külföldi bankszámlák léteztek, de azokra került pénz forrását nem tudták beazonosítani.

A felperesek felháborodásuknak adtak hangot a döntés kapcsán, hiszen Augusto Pinochet korábban azt is megúszta, hogy a 40 évvel ezelőtt véres hatalomátvételét követő megtorlásokért elítéljék, noha több ezer baloldali és szakszervezeti aktivista vére száradt a kezén.

Pinochet unokája, Rodrigo Garcia az ügy kapcsán mindössze annyit jegyzett meg, hogy hiába a mostani bírósági ítéltet, így is nagyon nehéz lenne tisztára mosni nagyapja nevét az megtörtént események tükrében.