A legutóbbi Costa Rica-i közvélemény-kutatások szerint jelentős az előnye Johnny Arayának, San José egykori polgármesterének, a Nemzeti Felszabadítási Párt jelöltjének előnye a riválisaival szemben.

A Borge y Asociados cég által hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint a hónap elején a kormánypárt jelöltjévé választott Araya a szavazatok 52,4 százalékára számíthatna, amíg a második helyen álló Rodolfo Hernández, a Keresztényszocialista Egységpárt jelöltje mindössze 23,2 százalékot szerezne. A többi jelölt közül Otto Guevara (Libertariánus Mozgalom) 9,7, Luis Guillermo Solis (Állampolgári Akció Pártja) 8,2 százalékot kapna.

Johnny Araya

A pártok között is a Nemzeti Felszabadítási Párt a legnépszerűbb, a voksok 33,1 százalékára számíthatnának, ha most vasárnap lennének a szavazások. A második Keresztényszocialista Egységpárt 18,5 százalékra, a Libertariánus Mozgalom voksok 6,2 százalékára számíthatna, a megkérdezettek 29,7 százaléka pedig egyik pártot sem választaná.

Araya kampányának kezdetén elhatárolódott hivatalban lévő elődjétől, akit a mexikói Mitofsky Consultants Latin-Amerika második legnépszerűtlenebb elnökeként tart számon. Araya fontosnak tartja, hogy megújítsa a társadalomban a pártjáról kialakult képet, ugyanis a Costa Rica-i kormányt a térségben szociális szempont egyik legérzéketlenebbként jegyzik.

Az országban jövő áprilisban tartanak általános választásokat, amikor megválasztják a köztársasági elnököt, a két alelnököt és az egykamarás törvényhozás 57 tagját. Ez lesz az első olyan voksolás, ahol a külföldön élő costa ricaiak is szavazhatnak. A közel 50 ezer állampolgár a kijelölt konzulátusokon adhatja le voksát.