Hétfőn Montevideóban az első azonos nemű pár is megtette az első lépést házasságuk megkötése felé. A már 14 éve együtt élő Rodrigo Borda és Sergio Miranda helyi idő szerint reggel 7 óra 32 perckor találkozott a hivatal előtt a média kíséretében, ahol rövid regisztráció után augusztus 16-ra ki is tűzték a nagy nap dátumát.

„Meglepő és vicces volt látni a média támogatását. Tudtuk, hogy ez nem lehet egy privát esemény, a mi döntésünk volt, hogy vállaljuk a nyilvánosságot, hogy felhívjuk a figyelmet” – mondta el a 39 éves Rodrigo Borda.

Rodrigo Borda és Sergio Miranda regisztráltatja magát

 

„A mai nap azt ünnepeljük, hogy többé nincsenek első és másodrendű állampolgárok” – fogalmazott a 45 éves Sergio Miranda.

„Reméljük, hogy mi leszünk az első uruguayi azonos nemű pár, akit össze is adnak, ha már mi indultunk el elsőként ezen az úton” – tette hozzá Borda.

Az uruguayi Szenátus áprilisban hagyta jóvá az új házassági törvényt, amelyet az összes politikai párt támogatott. Bár a katolikus egyház és magukat családvédőként aposztrofáló szervezetek erősen tiltakoztak az új jogi szabályozás ellen, arra hivatkozva, hogy a házasság férfi és nő között köttetik, azonban a társadalom döntő többsége támogatja a legalizálást.

Ezzel Uruguay lett Latin-Amerikában a harmadik ország – Argentína és Brazília után –, amely területén bárhol összeházasodhatnak a nem heteroszexuális párok is. Mexikóban néhány szövetségi államban szintén engedélyezett az azonos neműek házassága, továbbá Ecuadorban és Kolumbiában törvényesen léphetnek bejegyzett élettársi kapcsolatra.