„Ez továbbra is a fiatalok forradalma marad, ahogyan az 1953. július 26-án volt” – mondta Raúl Castro Ruz tábornok a Moncada és a Carlos Manuel de Céspedes helyőrségek megtámadásának 60. évfordulója alkalmából tartott országos megemlékezések fő eseményén.

Mint a Kubai Kommunista Párt első titkára és az Állam- és Minisztertanács elnöke ezt az üzenetet a fiatalabb generációkhoz intézte, akikre úgy utalt, hogy történelmi szükség van rájuk a forradalom vezetésének és a szocializmus építésének új őreiként.

„Soha nem fogjuk szem elől téveszteni minden értékes kubai egységének megőrzése stratégiai fontosságát” – hangsúlyozta Raúl.

Röviden megjegyezte, hogy milyen jelentőséggel bírt Moncada elleni támadás a kubai felszabadítási küzdelmének végső szakaszában, és hasonlóan utalt az 1959-es győzelemre és azokra a radikális intézkedésekre is, amiket a forradalmi kormány fogadott el, és amelyek azon programon alapultak, amit Fidel határozott meg a Moncada-harcosok tárgyalásán elmondott híres „A történelem fel fog menteni” című beszédében.

Raúl Castro a 2013. július 26-i ünnepségen

Raúl emlékeztetett rá, hogy a centenáriumi generáció egy internacionalista forradalom védelmében hajtotta végre a támadást, ahogyan ez meg is valósult a januári győzelmet követően.

A Latin-Amerikát és a Karib-térséget egyesítő szolidaritási és testvéri kötelékekről beszélt az eseményen a venezuelai Nicolás Maduro, az uruguayi José Mujica, a bolíviai Evo Morales és a nicaraguai Daniel Ortega államelnökök; a dominikai Roosevelt Skerrit, az Antigua és Barbuda-i Baldwin Spencer, a St. Vincent és a Grenadine-szigetek-i Ralph Gonsalves és a Santa Lucia-i Kenny Anthony miniszterelnökök; illetve Ricardo Patiño ecuadori külügyminiszter.

Ezek a vezetők hangsúlyozták a kubai forradalom hatását a régió országainak a szociális és demokratikus jogokért folytatott küzdelmére; köszönetüket fejezték ki Fidelnek, Raúlnak és a kubai embereknek a szolidaritásukért; elítélték az Egyesült Államok blokádját, és felszólítottak Kuba eltávolítására a terrorizmust támogató országok hírhedt listájáról.

Az esemény záróbeszédében Raúl köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek azonnal segítséget ajánlottak fel a 2012. októberi Sandy hurrikán által legjobban sújtott kubai tartományok újjáépítési munkálataihoz.

Santiagót említette példaként, amely a sok szolidaritásnak köszönhetően mostanra „szebb, tisztább, jól szervezettebb és fegyelmezettebb város lett, amely méltó Kuba hősies városához és a forrdalom bölcsőjéhez”. Kuba forradalmi nemzeti ünnepén részt vettek a moncadai és a Carlos Manuel de Céspedes-i csaták veteránjai, ott volt a Köztársaság Hőse címmel kitüntetett René González, az Ötök családjai, nemzetközi szolidaritási brigádok és a kubai népet képviselő 10 ezer santiagói lakos.

Dilbert Reyes Rodríguez & Eduardo Palomares Calderón