Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB) nyilatkozatot adott ki, amelyben sürgeti Uruguayt, hogy ne ültesse át a gyakorlatba azt a jogszabályt, amely a világon elsőként hozna létre legális és teljes körűen ellenőrzött marihuána piacot.

A kábítószer fogyasztás monitorozásával foglalkozó ENSZ szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabály életbelépésével Uruguay több nemzetközi szerződést is megsért, köztük az 1961-es Egységes Kábítószer Egyezményt, amelyet a dél-amerikai ország is elfogadott. Emellett az INCB arra is figyelmeztetett, hogy súlyos következményekkel járhat a legalizáció az ország 3,3 milliós lakosságának egészségére és jólétére.

Bár a marihuána fogyasztás káros voltáról megoszlanak a vélemények, azonban az ilyen jellegű kutatásokból mindig kifelejtik azt, hogy nemcsak drogok, de az alkohol is káros hatással lehet az ember fizikai és szellemi képességeire, azonban annak betiltására vagy üldözésére a társadalomban való nagyobb elterjedtsége miatt mégsem törekednek. De hozzá kell tenni természetesen, hogy az alkoholfogyasztás csak abban az esetben okozhat károsodást, ha a bevitel nagy mennyiségben történik, vagy ha ellenőrizetlen körülményekből származó ital kerül elfogyasztásra.

Az uruguayi képviselőház július 31-én fogadta el az új törvényt, amely értelmében minden 18. életévét betöltött állampolgár jogosult arra, hogy otthonában 6 darab marihuána előállítására alkalmas kendernövényt termesszen. Emellett létrehoztak egy olyan adatbázist, ami alapján minden felnőtt korú állampolgár számára lehetővé válik, hogy szigorúan ellenőrzött gyógyszertárakban fejenként 40 gramm marihuánát vásároljon.

Az új törvény életbelépéséhez szükség lesz a szenátus jóváhagyására is, amit az minden valószínűség szerint nagy többséggel meg is fog adni.

A javaslat törvényi erőre emelkedése nagy győzelem lenne José Mujica elnök számára, aki sokakkal egyetemben az ilyen progresszív törvények elfogadásában látja az egész déli féltekén zajló költséges, és gyakorlatilag eredménytelen drogháborúk alternatíváját.

Mujica 2010-es hivatalba lépése óta az ország új abortusztörvényt fogadott el, amely sokkal emberbarátabb, mint a korábbi korlátozó törvény, ami miatt sokan illegálisan, borzalmas körülmények között hajtatták el nem kívánt magzataikat. Emellett ma lép hatályba az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyező törvény, ami mutatja a regnáló uruguayi elnök és kormányának elkötelezettségét a társadalmi haladás mellett.