Pablo Longueira, korábbi gazdasági miniszter bejelentette, hogy visszalép a chilei elnökválasztási küzdelemtől.

Erről fia, Juan Pablo Longueira tájékoztatta a sajtót. A közlemény szerint Longueira azért lépett vissza, mert már hosszú ideje súlyos depresszióval küzd, amely az utóbbi időben ismét rátört, így képtelen lenne teljes erőbedobással részt venni a kampányban.

Persze nem mindenki gondolja úgy, hogy ez lenne a visszalépés valódi oka… Longueirát már hosszú ideje támadták múltbeli tevékenysége miatt. 1981-ben Augusto Pinochet személyesen választotta ki őt a Chilei Egyetemi Diákszövetség elnöki tisztségére, 2011 és 2013 között pedig gazdasági, fejlesztési és turisztikai miniszterként végzett tevékenységét érte őt nagyon komoly kritika, főként baloldalról.

Az utolsó csepp a pohárban nagy valószínűséggel az lehetett, hogy ismételten hangot adott abortusz-ellenes nézeteinek az eset után, amikor egy 11 éves kislányt a saját nevelőapja erőszakolt meg, és ejtett teherbe. Longueira nagyon helyesnek tartotta, hogy a törvények a jelentős egészségügyi kockázatok ellenére sem teszik lehetővé a magzatelhajtást. Ez hatalmas felháborodást váltott ki Chilében, amely egyébként az egyik legkonzervatívabb társadalomnak számít Latin-Amerikában.

Egy július 12-én, az El Diario La Segunda and Universidad del Desarrollo által megjelentett felmérés között az baloldali koalíció, az Új Többség jelöltje Michelle Bachelet 39 százalékos előnnyel vezetett Longueirával szemben, így ez a különbség a legutóbbi incidens után biztosan tovább nőtt.

Az országot jelenleg kormányzó Szövetség Chiléért koalíció most ismételten nagy bajba került Longueira visszalépésével. Az amúgy is megosztott szövetség már második jelöltjét vesztette el viszonylag rövid idő alatt, hiszen korábban az előválasztáson biztos befutónak tűnő ismert üzletember, Laurence Golborne volt kénytelen visszalépni a küzdelemtől, miután napvilágra kerültek tisztességtelen pénzügyei.

Valószínűsíthetően az új jelölt a mostani munkaügyi miniszter Evelyn Matthei (Független Demokrata Unió) vagy Andrés Allamand (Nemzeti Megújulás) közül kerül ki. Carlos Huneeus, a Centro de Estudios de la Realidad Contemporánea elemzője szerint „ijesztő a feladat azok számára, akik szembe akarnak szállni Michelle Bachelettel” a választásokon, hiszen a kormánypártok támogatottsága meglehetősen alacsonynak számít az ellenzékhez képest.