Kolumbia egyike azon országoknak, amelyekben a legmagasabb arányú a korrupció a világon, derül ki a Transparency International (TI) nem kormányzati szervezet jelentéséből.

A Globális Korrupciós Barométer 2013 szerint Kolumbia az ötödik lett azon hét ország sorában, amelynek polgárai úgy vélik, hogy a kongresszus az egyik legkorruptabb közintézmény.

A válaszadók 79 százaléka tartja a törvényhozás ágát korruptnak, és 71 százalék van ugyanezen a véleményen a bürokráciát illetően.

Továbbá 64 százalék hiszi azt, hogy a korrupció magától értetődő a bíróságokon, a bíróktól egészen más bírósági tisztviselőkig.

A megkérdezettek körülbelül 19 százaléka még el is ismerte, hogy ő vagy valaki a közvetlen családjában megvesztegetett egy igazságügyi tisztviselőt az elmúlt tizenkét hónapban.

Armando Montero szakértő szerint aggodalomra ad okot az is, hogy a válaszolók 61 százaléka érzi úgy, hogy a rendőrség köreiben magas arányú a korrupció.

A kormány problémakezelésével kapcsolatban a megkérdezettek 30 százaléka mondta azt, hogy a kormány nagyon keveset tesz.

Az 1993-ban Berlinben alapított IT-nek 100 ága van, és 70 országban működik.