A kőolaj és a földgáz – bár egyre terjed a megújuló energia használata – a mai napig legfontosabb energiaforrásaink közé tartoznak. Ezeknek az energiahordozóknak jelentős tartalékai találhatóak Latin-Amerikában, gondoljunk csak a bolíviai, a brazil, az ecuadori, a mexikói vagy a venezuelai kitermelés világméretű jelentőségére. Most újabb országok csatlakozhatnak ehhez a körhöz.

Paraguay: egy lehetséges új olajhatalom?

A 6,5 millió lakosú Paraguay – bár maga is rendelkezik készletekkel – teljes olaj- és gázigényét külföldről elégíti ki. Ez az ország számára a 2012-es alkotmányos puccsig nem is jelentett különösebb gondot, hiszen a Fernando Lugo elnök kormányával baráti kapcsolatokat ápoló Venezuela közel 8500 hordóval járult hozzá Paraguay 27 ezer hordós napi fogyasztásához.

Azonban a tavalyi puccs óta a két ország kapcsolatai jelentősen romlottak, így azóta az asuncióni kormány 260 millió dolláros adósságot halmozott fel, ami igen kényesen érinti az ország gazdaságát. Ebben a helyzetben merült fel egy régi gondolat, a Chaco régió olajmezői kiaknázásnak lehetősége.

A terület 1935 óta az ország része, miután azt egy hétéves háborúban Bolíviával közösen elhódították Brazíliától, azonban eddig nem csak a bolívok aknázták ki a föld alatt rejlő vagyont. Bár a szélsőjobboldali Alfred Stroessner diktatúrájának időszakában kísérletet tettek külföldi befektetők bevonására, azonban ez nem hozott sikereket. 1947 és 2005 között összesen 49 kutat fúrtak, amelyek egyikének termelése se vált jelentőssé.

Azonban a politikai lapok Federico Franco elnököt idézve arról számoltak be, hogy a Chaco régió paraguayi részén 14 000 trillió köbméter kőolaj és gáz található, ami azt jelenti, hogyha ez az információ igaz, abban az esetben a dél-amerikai ország rendelkezik a világ ötödik legjelentősebb tartalékával.

Joggal merülhet fel a kérdés: eddig miért nem aknázta ki Asunción ezt a remeknek tűnő lehetőséget? A válasz egyszerű: hiába a nagy készlet, a szeizmikus vizsgálatok alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a kitermelés nem végezhető el biztonságosan. Ráadásul a kormányok sem biztosítottak kellően ösztönző hiteleket a terület geológiai biztonsága és a környezet védelme iránt érzéketlen nagyvállalatok számára.

Ez most változhat, az új kormány kész a termelés beindításához szükséges forrásokat biztosítani. Egyes elemzők már egyenesen azt feltételezik, hogy az ország az ásványkincs kitermelésével Kolumbiához hasonló fejlődést produkálhatna, azonban a kétségek továbbra is megmaradtak a projekttel kapcsolatban.

Argentína: külföldi befektetőkre várva

Azonban nemcsak a paraguayi kormány az, amely a külföldi tőke segítségére apellál. Az argentin kormány hétfőn tett bejelentést arra vonatkozóan, hogy azon olajvállalatok számára, amelyek legalább 1 milliárd amerikai dollár összegben befektetnek a Vaca Muerta-i olajmező feltárásába, engedélyezi, hogy az ott kitermelt olaj- és gázkészletek 20 százalékát adómentesen exportálhassák.

Ez a lépés része az argentin kormány növekvő erőfeszítéseinek, hogy külföldi befektetők támogatását szerezze meg a patagóniai palagáz készletek kitermelésében. Az Egyesült Államok Energetikai Információs Hivatalának adatai szerint 7 700 trillió köbméter hasznosítható gáz készletet rejt a terület.

A Vaca Muerta olajmező 22,8 milliárd hordónyi nem konvencionális olajat és gázt rejt, amely az amerikai tulajdonú gázipari óriásvállalat, a Chevron szerint a világ második legnagyobb készlete. A vállalat maga is jelentős összeget (1,5 milliárd amerikai dollárt) vállalást tett az argentin kormánynál, hogy részt vállalhasson a terület feltárásában.

Eddig Argentínát elkerülték a jelentős külföldi befektetőcégek, mivel tartottak az ország gazdaságát sújtó magas inflációtól, a szigorú állami szabályozástól, illetve az államosítástól. Utóbbi okát az szolgáltatta, hogy Cristina Fernández de Kirchner elnök asszony 2012 közepén ellenszolgáltatás nélkül államosította az ország legjelentősebb olajvállalatát, a YPF-et, amely korábban a spanyol Repsol tulajdonát képezte.

Az argentin kormány, hogy javítsa megítélését a külföldi tőkés körök szemében, arra is garanciát vállal, hogy azok, akik szerepet vállalnak a Vaca Muerta-i projektben további 25 esztendővel meghosszabbíthatják a jelenleg birtokolt koncesszióikat, amelyhez még 10 újabb megújítási opciót kapnak. Továbbá az olajvállalatok mentességet kapnak az ipari szektorban érvényes deviza- és árszabályozás alól, amely azt a célt szolgálja, hogy megakadályozzák, hogy a tőke szabadon kiáramoljon az országból.