Kuba elismerte, hogy a Panama-csatornán feltartóztatott észak-koreai hajón talált fegyverek az övéi. A Külügyminisztérium állítása szerint a 20. század közepén gyártott és mára elavult fegyvereket javításra szállították volna a kelet-ázsiai országba.

A panamai hatóságok eredetileg drog után kutatva nézték át a hajó fedélzetét, mivel korábban több alkalommal is buktak már le észak-koreai hajók, sőt diplomaták is, hogy kábítószert csempésztek, de ezúttal valami mást találtak…

A panamai elnök, Ricardo Martinelli állítása szerint a 14 ezer tonnás Csong Cson Kang fedélzetén szállított cukor közé rejtették el a fegyvereket. A hajó a menetlevele szerint ugyanis cukrot szállított, és valóban 10 ezer tonna cukor volt is rajta, azonban emellett Volga és Pecsora típusú rakétavédelmi rendszerhez szükséges rakétákat és alkatrészeket szállított.

Havanna állítása szerint a szállítmány jogszerűen jutott volna el Észak-Koreába, ugyanis a nemzetközi szerződések értelmében ezeknek az eszközöknek a fenntartásához a Kubai Köztársaságnak joga van, és a nemzetközi szankciók azt nem tiltják, hogy ezeket a phenjani rezsimmel javíttassák.

A nemzetközi közvélemény többsége azonban azt gyanítja, hogy a szállítás valódi célja az volt, hogy Kuba az ENSZ Biztonsági Tanácsának embargóját kijátszva fegyverrel lássa el Észak-Koreát. Ennek viszont ellentmond, hogy a Koreai Néphadsereg némileg más típusú és korszerűbb rendszereket használ.

A jelenlegi szankciók értelmében az ENSZ valamennyi tagállama számára szigorúan tilos közvetlen és közvetett úton fegyverek, rakéták vagy rakétarendszere eladása vagy átadása az észak-koreai rezsim számára.

A legutóbbi határozatot márciusban hozták Phenjan legújabb nukleáris tesztje után. Ennek a határozatnak az értelmében bármely ország átvizsgálhatja a területén áthaladó észak-koreai szállítmányokat abban az esetben, ha alapos a gyanú, hogy a rakomány tartalma sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának valamely határozatát.