Vasárnap hajnalban letartóztatták Nancy Obregón volt kongresszusi képviselőt, mert a hatóságok azt feltételezik, hogy drogcsempészet és a terrorizmus vádjában vétkes. A képviselőnő az ország elnöke, Ollanta Humala pártjának tagja.

Obregón – aki 2006 és 2011 között volt a perui kongresszus tagja – mellett 10 másik embert, köztük több családtagját is letartóztatták azzal a váddal, hogy kábítószert csempésztek és kapcsolatokat tartottak fenn a maoista Fényes Ösvény nevű szervezettel, amely korábban hosszú időn keresztül harcolt a perui kormány ellen.

César Figueredo, Obregón ügyvédje azt nyilatkozta, hogy rendőrség hajnalban ütött rajta védencén a saját otthonában, ahogyan ezt a rendkívül veszélyes bűnözőkkel szokás, azonban nem találtak semmit, ami kompromittálható lenne védencére nézve.

Elsa Malpartida, aki szintén volt kongresszusi képviselő és egy perui kokatermesztőket tömörítő szövetség elnöke, egyenesen úgy fogalmazott az RPP rádióban, hogy a mostani letartóztatás annak a politikai üldözésnek a része, amelyet a perui „igazságszolgáltatás” folytat a baloldal ellen.

Érdekesség, hogy Obregón korábban vallomást tett Florindo Eleuterio Flores Hala, ismertebb nevén Artemio elvtárs ellen, akit júniusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, amiért bűnösnek találták kábítószer-csempészet és terrorizmus vádjában, tehát azt nem lehet mondani, hogy ne működött volna együtt a hatóságokkal. 

A maoista Fényes Ösvény az 1990-es évek közepe óta – amióta vereséget szenvedett a perui kormánycsapatokkal szemben – gyakorlatilag teljes inaktív, azonban a perui jobboldal a mai napig előszeretettel azonosít minden baloldali aktivistát és politikai gondolkodót ezzel a szervezettel.