A dél-amerikai ország központi bankjának jelentése szerint Venezuela havi inflációs rátája február óta először mérséklődött, a fogyasztási cikkek hiánya is csak kismértékű. Azonban az éves szintű inflációs ráta még mindig magas.

A Venezuelai Központi Bank (BCV) Országos Fogyasztói Árindexe (INCP) szerint a múlt havi infláció a májusi 6,1 százalékról 4,7 százalékra csökkent. A májusi inflációs ráta nemcsak hogy a legmagasabb havi érték volt az INCP 2008-as első mérése óta, de egy háromhavi emelkedésnek is a csúcsa volt. A februári 1,6 százalék márciusban 2,8 százalékra emelkedett, majd a májusi csúcs előtt áprilisban már 4,3 százalékon állt.

A BCV szerint a felhalmozódott infláció idén eddig 25 százalékon áll, ami több mint háromszorosa a bank által tavaly ilyenkor mért 7,5 százalék.

A csökkenés ellenére a júniusi arány még mindig a harmadik legmagasabb érték (2010 áprilisában 5,2 százalékot mértek), és az éves inflációs ráta továbbra is az INPC által kimutatott legmagasabb ponton, 39,6 százalékon áll. 2008-ban az éves ráta 30,9 százalék volt.

Az élelmiszer (az alkoholmentes italokat is beleértve) és a közlekedési árak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 5,8 illetve 6,4 százalékkal. A legkisebb mértékű áremelkedést az oktatásban és a kommunikációs szektorban mérték, 0,5 illetve 0,7 százalékot. A legtöbb nagyvárosban, így Caracasban is, a fogyasztói árak lassabban emelkedtek, mint az elmúlt hónapokban. Az egyedüli kivétel Barquisimeto, ami a jelentés szerint a legalacsonyabb regionális emelkedést mutatta 2013 első felében.

Ugyanabban a hónapban, amikor az infláció csúcsot döntött, a minimálbér húszszázalékos emelése lépett életbe. Nicolás Maduro elnök pedig egy további tízszázalékos emelést jelentett be, ami szeptemberben realizálódik majd, illetve egy harmadik emelést két hónappal később. Maduro még nem nevezte meg a harmadik emelés mértékét, de utalt rá, hogy az 5-10 százalék közötti lesz, az inflációtól függően.

Az áremelkedés a bolívar ez év eleji leértékelődését követte. Hiába növekszik évek óta a hazai termelés, Venezuela továbbra is teljesen élelmiszer behozatalra szorul. Azonban jelenleg hátralék van a külföldi valuta iránti keresletben. A BCV ezen a héten tartja meg a második amerikai dollár aukcióját az új a Külföldi Valuta Beszerzési Kiegészítő Rendszer (Sicad) alatt. A Sicad lehetővé teszi, hogy az importőrök amerikai dollárra licitáljanak, ami kimondottan szükséges a vásárláshoz, és a Maduro-kormánynak ezzel az a célja, hogy eloszlassa az üzletemberek abbéli aggodalmát, hogy nem jutnak külföldi valutához. Márciusi bejelentése óta csupán egy aukciót tartottak. De ettől a héttől kezdve a kormány rendszeres árveréseket készül rendezni.

A kormány más módokon is próbálja kezelni az áremelkedéseket, lecsap a spekulánsokra, és közben pedig együttműködik a magánszektorral. Márciusban a Maduro-adminisztráció jelezte, hogy növeli az erőfeszítéseit a feketepiaci valutakereskedőkkel szemben. A következő hónapban a BCV elnöke, Nelson Merentes egy sor találkozót kezdeményezett vezető üzletemberekkel, hogy megvitassák a hazai termelékenység növelésének lehetőségeit. Aztán júniusban Venezuela fogyasztóvédelmi ügynökségének, az Indepabisnak a vezetője bejelentette, hogy lesújt azokra a vállalkozásokra, amelyet kivonják magukat az árszabályozások alól.

Miközben a fogyasztók továbbra is az élelmiszerárak növekedésével néznek szembe, a beszámoló megjegyzi, hogy „javult az élelmiszerellátás” az országban. A hiánymutató júniusban 19,3 százalék volt, ami májushoz képest csökkenés. A hiánymutató a fogyasztói javakhoz való hozzáférést méri országos szinten. A BCV áprilisban jelentette a legnagyobb hiányt a mutató 2009-es elindulása óta. Azonban az áprilisi 21,3 százalékos csúcsot követően a hiány májusra 20,5 százalékra csökkent.

Ryan Mallett-Outtrim