A Mercosur évközi csúcstalálkozójának keretében, amit Montevideóban tartottak, Guyana és Suriname, akik tagjai a Karibi Országok Közösségének (CARICOM), csütörtökön egy keretmegállapodást írtak alá, amelynek értemében társult tagként csatlakoznak a Déli Közös Piachoz (Mercosur).

Valeria Csukasi az uruguayi külügyminisztérium integrációért és a Mercosur ügyeiért felelős főigazgatója elmondta, hogy Guyana és Suriname csatlakozásával az együttműködésre és a kereskedelemre vonatkozó tervek kerülnek megvalósításra.

Hozzátette, hogy dolgozni fognak azon is, hogy Bolíviát a Mercosur teljes jogú tagjává vegyék föl.

Csukasi emlékeztetett rá, hogy Bolívia decemberben már aláírt egy csatlakozási protokollt, de ezt még mindig tanulmányozzák a Mercosur parlamentjei.

A Mercosur bővítését (most Argentína, Brazília, Uruguay, Venezuela és Paraguay alkotja, bár ez utóbbi fel van függesztve) hagyták jóvá csütörtökön.

Csukasi elmondta, hogy ez az aláírás fontos lépés afelé, hogy egy napon majd minden dél-amerikai állam teljes jogú vagy társult tagként csatlakozzon a Mercosurhoz. Ezenkívül beszélt a következő ideiglenes elnökségről, amit Venezuela fog betölteni, és aminek szembe kell majd néznie az egységes költségvetés megtartásának feladatával a regionális blokkon belül.

Miután beszélt a termelési integrációról és együttműködésről is, Csukasi úgy fogalmazott, hogy Venezuela most először lesz ideiglenes elnök, ami nagy kihívás lesz a számára.

Jorge Luna