Szakszervezetek és társadalmi mozgalmak csütörtökön országos tiltakozást tartottak Brazíliában, amely során sztrájkok, felvonulások és útlezárások érték egymást.

18 brazil államban voltak mozgósítások, legalább 80 fontos utat zártak le, és a munkások sztrájkja vállalatokat, buszpályaudvarokat bénítottak meg.

Szakszervezeti források szerint a megmozdulásokban részt vettek a vegyipari, fémipari, műanyagipari, építóipari, textilipari ágazatok, az oktatási és közlekedési szektorok, és köztisztviselők is.

Az ország leggazdagabb és legnépesebb városában São Paulóban 11 utat zártak le, közben pedig a Paulista sugárúton emberek ezrei vonultak fel vörös zászlókkal, és a szakszervezetek és politikai pártok a munkahét csökkentését követelték, illetve több befektetést a szociális szektorba.

A Via Dutrát, az utat, ami Rio de Janeirót és São Paulót köti össze, amelyről meg lehet közelíteni Santos kikötőjét, a legnagyobb tengeri kikötőt Latin-Amerikában, szintén lezárták.

Rio de Janeiróban legalább 80 bankfiók zárva tartott és az Itaguay kikötőjéhez vezető utat elzárták a forgalom elől, közben pedig a tanárok gyűlést tartottak az Odeon moziban, hogy jobb munkakörülményeket és az oktatási szektorba való több befektetést követeljenek.

Más városokban, például a Mato Grosso do Sul-i Porto Alegrében, az Espiritu Santo-i Vitoriában, a Minas Gerais-i Belo Horizontéban, a bahiai Salvadorban és az Amazonas állambeli Manausban csütörtökön arra ébredtek az emberek, hogy nincs tömegközlekedés.

Brazíliavárosban Földnélküli Munkások Mozgalma elfoglalta az agrárreformért felelős intézetetm hogy a földek átadásának felgyorsítását követelje.

Tegnapra azonban már elcsitultak a tiltakozások, és a csütörtöki demonstrációk és útlezárások után Brazília nyugodt napra virradt.

A mások mellett Brazil Munkás Unió (CUT), a Szakszervezeti Erő, a Általános Munkás Unió (UGT), a Harc Nemzeti Koordinációja és a Brazil Általános Munkás Unió által szervezett tiltakozások hasonlóak voltak azokhoz a demonstrációkhoz, amelyekről júniusban szóltak a hírek, és amelyek felhívták a kormány és a kongresszus figyelmét a követeléseikre.

Ezúttal a munkások a munkahét csökkentését, a korai nyugdíjazottak törvény által előírt nyugdíjcsökkentésének eltörlését és egy olyan törvénytervezet elfogadását akarták elérni, ami lehetővé teszi a kiszervezett dolgozók létszámának növelését.

Ezenkívül nagyobb rugalmasságot követeltek a földosztásban, a politikai reformokat támogató népszavazásra és a szociális szektorokba való nagyobb befektetésre szólítottak fel.

A CUT elnöke, Vagner Freitas azt mondta, hogy a tüntetések során a résztvevők támogatták az ország elnökének, Dilma Rousseffnek népszavazásra tett javaslatát, amely arra szolgálna, hogy a politikai reform fontosabb kérdéseit megvitassák az emberekkel.