Előkerült az abortuszkérdés a novemberi chilei elnökválasztások kampányában, miután két jelentős politikus, a baloldali elnökjelölt Michelle Bachelet és a jobboldali elnök Sebastián Piñera is megnyilvánult ebben a témában.

Hétfőn egy kampánygyűlésen az Új Többség koalíció színeiben induló korábbi elnök asszony, a szocialista Bachelet adott hangot azon véleményének, hogy bizonyos feltételek mellett orvosi vészhelyzetben vagy nemi erőszak esetén engedélyezné a gyermekek elvetetését.

alt

A baloldali jelölt ezt azután jelentette be, hogy országos felháborodást keltett az az eset, amikor a dél-chilei Puerto Montt településen megerőszakoltak és ezáltal teherbe ejtettek egy 11 éves kislányt. A Belén névre hallgató kislánynak fiatal életkora miatt ráadásul nem kívánt terhességén túl életveszélyes komplikációkkal is szembe kell néznie.

Ráadásul az esettel kapcsolatos felzúdulást csak tovább fokozta az a tény, hogy az elkövető a kislány édesanyjának élettársa volt, tehát az eset a családon belüli erőszak fogalmát is bőven kimeríti.

Ebben a helyzetben nyilvánult meg az ország elnöke Sebastián Piñera is, aki egy kampánygyűlésen egyenesen hősnek minősítette a kislányt, miután az úgy döntött, hogy helyzete ellenére is életet ad a megfogant gyermeknek.

Ezzel Piñera kivívta a lakosság döntő többségének felháborodását, hiszen a 11 éves kislánynak nem is igazán van más lehetősége, mint megszülni a gyereket, hiszen a konzervatív jobboldali kormány minden alkalmat megragadott, hogy megakadályozza az abortusztörvény enyhítését, hiszen jelenleg semmilyen körülmények között nem lehet ezt az orvosi műveletet végrehajtani, pedig az ellenzék csak 2012-ben három alkalommal próbált meg változtatni a törvényen, de a jobboldali többségű szenátus mindannyiszor elbuktatta a javaslatot.

Latin-Amerika társadalmilag legkonzervatívabb országában ugyanis 1973 óta nem lehet legálisan végrehajtani ezt a beavatkozást, pedig a Pinochet-diktatúra előtti időkben már nemi erőszak esetén engedélyezték azt. A hagyományok és a jobboldal tiltakozása ellenére változtatni kellene a szabályozáson, ugyanis az egészségügyi minisztérium jelentése szerint évente 150 ezer abortuszt végeznek el illegálisan, ami elképesztő szám.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Az ALBA-n belüli társadalmi szervezetek szolidaritási nyilatkozata Snowdennel, Manninggel és Assange-dzsal