Az ALBA Bank körülbelül 170 millió dollárt fordít szociális kezdeményezések finanszírozására, jelentették be az intézmény munkatársai a napokban.

Ezzel kapcsolatosan az ALBA Bank elnöke, Rafael Isea találkozott Ismael Gonzálezzel, a Mi Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetsége (ALBA) szociálpolitikáért felelős koordinátorával.

A pénzt főleg az ALBA Oktatás, az ALBA Kultúra és az ALBA Egészségügy programjainak támogatására szánják.

Isea szerint az oktatást tenni a változás fő erejévé, hogy folytatódjon a latin-amerikai emberek történelmi emlékezetének konszolidációja, egyike ezen alternatívák fő elveinek.

Ezek közé az elvek közé tartozik továbbá a művészek integrációja és támogatása, illetve egy egységes összehangolt és központosított rendszer kifejlesztése és működtetése a gyógyszerek bejegyzéséhez a blokk országaiban.

Az ALBA Oktatás már működik a kubai tanárok által kidolgozott „Igen, képes vagyok rá” és az „Igen, képes vagyok folytatni” oktatási módszerekkel, és alkalmazzák Bolíviában, Nicaraguában és Dominikában.

Az altiplanón, más néven a Bolíviai-magasföldön, több mint 500 ezer bolíviai kapott már alapfokú oktatást, Nicaraguában pedig körülbelül 800 ezer ember jutott hozzá az ugyanilyen oktatáshoz.

Dominikában pedig most próbálják ki ezt a módszert.

Az ALBA Bank nemcsak társadalmi valósággal összhangban lévő szocioproduktív projekteket és programokat lendíti fel, de hozzájárul a gazdasági, politikai, kulturális és kereskedelmi integrációhoz is, zárta szavait Isea.