Az Egyesült Államok szövetségi bíróságának egyik bírója hétfőn döntést hozott arról az elé terjesztett beadványról, amely arról szólt, hogy le kell állítani a guantanamói koncentrációs táborban fogva tartottak kényszeretetését.

Gladys Kessler bírónő hatáskör hiányában elutasította a beadványt. De egyúttal hozzátette azt is, hogy véleménye szerint az éhségsztrájkolók kényszertáplálása alighanem súlyosan sérti a nemzetközi jogot, amely viszont Guantanamóban is hatályos. Kessler bírónő határozatában elítélte a kényszertáplálási folyamatot, mert szerinte az embertelen, ráadásul úgy véli, hogy az sérti az orvosi etikát és a foglyokkal való bánásmódról szóló nemzetközi szerződéseket is.

„A fogva tartottak nyilatkozataiból világosan kiderül, hogy a kényszertáplálás fájdalmas, megalázó és lealacsonyító művelet” – írta Kessler.

A mostani beadvánnyal az egyik, a koncentrációs táborban fogva tartott szír fogoly fordult az Egyesült Államok bíróságához, azonban a Kuba szigetén található bázison az amerikai jogrend nem érvényes, hiszen a terület hivatalosan nem része az észak-amerikai országnak.

Ugyanakkor a tiltakozások tovább folytatódnak a borzalmas és embertelen cselekedetek ellen. Ennek keretében az ismert amerikai rapper és színész Yasiin Bey (művésznevén Mos Def) önként vállalta, hogy nyilvánosan átesik egy ilyen kényszertáplálási folyamaton, hogy ezzel hívja fel az emberek figyelmét, hogy milyen embertelen módszerekkel dolgozik az amerikai hadsereg ebben a koncentrációs táborban.

Az alábbi videón megtekinthető Mos Def kényszertáplálása, de ezt csak és kizárólag erős idegzetű embereknek ajánljuk:

{youtube}z6ACE-BBPRs{/youtube}