Szerdán oroszországi látogatásán Ricardo Patiño ecuadori külügyminiszter az orosz tévének úgy fogalmazott, hogy Latin-Amerika többé nem az Egyesült Államok hátsó udvara, mint ahogyan ez a diktatúra idején volt.

„Itt a tisztelet ideje, és hogy egyeseket az első kategóriába soroljunk, másokat pedig a másodikba” – mondta Patiño az interjúban, amit Eva Golingernek, egy a Russia Today tévécsatornán futó műsor műsorvezetőjének adott.

„Úgy tűnik, hogy ezek a »hátsó udvarok« most más irányt vettek” – fogalmazott az ecuadori külügyminiszter, aki megerősítette, hogy országa és Latin-Amerika napról-napra egyre nagyobb szuverenitást és függetlenséget ér el.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori elemzőjének, Edward Snowdennek és a Wikileaks alapítójának, Julian Assange-nak az ügyére utalva Patiño kijelentette, hogy a térségnek igazi érdeke, hogy megvédje az embereket és az emberi jogokat.

Ecuador, mondta, továbbra is mérlegeli, hogy menedékjogot adjon-e az egykoron a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) is dolgozó férfinak, aki beszámolt az Egyesült Államok által az Interneten és más médiumokon keresztül globális szinten folytatott kémkedésről.

Hangsúlyozta, hogy Quito reméli, hogy sok más ország megértve, hogy mi történt, megértve Snowden leleplezését szintén fontolóra veszi, hogy menedékjogot adjon neki.

A bolíviai elnökkel, Evo Moralesszel történtek után kétség sem fér hozzá, hogy Snowdent az egész világon üldözik – mondta.

A diplomata utalást tett arra, hogy Portugália, Spanyolország, Franciaország és Olaszország megsértette a nemzetközi jogot, amikor megtiltotta a bolíviai elnöknek, hogy leszálljon ezekben az országokban vagy átrepüljön felettük, kényszerleszállásra bírva ezzel Ausztriában.

Az orosz média részletesen felsorolta azokat a nemzetközi egyezményeket és szerződéseket, amelyeket Evo Morales esetében áthágtak, többek között az államfők védelmére és az ilyen szintű tisztviselők közlekedési eszközei átvizsgálásának tilalmára vonatkozóakat.