Federico Franco paraguayi elnök a napokban elismerte, hogy az ország súlyos pénzügyi helyzetben van, miközben a fizetések késése és a gyógyszerekre fordítandó források hiánya miatti társadalmi elégedetlenség egyre erősebb.

Franco elmondta, hogy kölcsönökkel és kötvénykibocsátással igyekeznek pénzt fecskendezni a válságban lévő gazdaságba, és a vámtarifák, illetékek és bírságok emelésével növelni a bevételeket.

Körülbelül negyven nappal azelőtt, hogy átadná a hatalmat a megválasztott elnöknek, Horacio Cartesnek, Franco megpróbálta megnyugtatni azokat, akik újfent azt mondják, hogy az államkincstár szinte üres, és a korrupció miatti feljelentések száma megsokszorozódott.

Biztosított arról, hogy azon vannak, hogy az adóbevételek növeléséből élénkítsék a gazdaságot, noha a közvélemény, például szójával, gyapottal és kukoricával foglalkozó nagy mezőgazdasági exportőrök ellenzik az adókat.

Kórházakban és más egészségügyi intézményekben súlyos problémákat okoz az is, hogy nem jutnak el a pénzek azokhoz az intézményekhez, amelyek a gyógyszerek beszerzéséért felelősek, és a megrongálódott iskolák helyreállítása is még mindig áll.

Az oktatási szektor sztrájkja, ami a fizetések és juttatások elmaradása miatt tört ki, pedig arra is kényszerítheti a kormányt, hogy a héten kezdődött iskolai szünetet meghosszabbítsa.

Az elmaradásokat követelnek a magánszektorban is, főleg az építőiparban, amelynek munkákat kellett abbahagynia és munkásokat elbocsátania emiatt.