Egyházak, emberi jogi szervezetek és szakszervezetek széleskörű koalíciója készül arra, hogy megemlékezzenek az 1973-as chilei katonai puccs 40. évfordulójáról. Az emlékrendezvények előkészítését az új-dél-walesi szakszervezetek koordinálják.

A koordinációs bizottság elnöke, Rita Mallia, aki Építészeti, Erdészeti, Bányászati és Energetikai Szakszervezet szövetségi állami szervezetének elnöke elmondta, hogy az ausztrál munkásmozgalom számára fontos az 1973-as eseményekről való megemlékezés. Ennek az egyik oka az, hogy egy ausztrál szakszervezeti delegáció nem sokkal a puccs után érkezett az országba, így ők is ki voltak téve az atrocitásoknak és hadsereg rémuralmának.

alt

„Örömünkre szolgál, hogy továbbra is szolidárisak lehetünk a chilei néppel” – fogalmazott Mallia.

Két parlamenti képviselő, a munkáspárti Lynda Voltz és a zöld John Kaye is támogatásáról biztosította a megemlékezést. Laurie Ferguson, aki a Nyugat-Sydneyben található Werriwa körzetének képviselője, ahol sok chilei bevándorló él, úgy fogalmazott: „Soha nem feledkezhetünk el a diktatúra időszakának terrorjáról, illetve azok bátorságát, akik harcoltak a demokratikus jogok helyreállításáért”.

Szeptember 11-ei évfordulón a tervek szerint nyilvános találkozót, virrasztást és filmvetítést is terveznek. Az eseményre meghívták Maya Fernández Allendét, az 1973-as puccs során meggyilkolt Salvador Allende elnök unokáját. A tervek szerint Fairfield Parkban található Allende-szobornál koszorúzást is rendeznek.

Emellett Memoria Viva dokumentációjából kiállítást terveznek, hogy az ausztrálok is közelebbről megismerkedhessenek a Pinochet-diktatúra rémtetteivel, többek között Villa Grimaldi Központban végrehajtott tömeges kínzásokra.

Forrás: The Guardian