A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) a szakszervezeti jogok megsértéséről szóló jelentése szerint Guatemala vált a világ legveszélyesebb országává a szakszervezeti aktivisták számára.

2007 óta legalább ötvenhárom szakszervezeti vezetőt és tagot öltek meg, és számos gyilkossági kísérlet, kínzás, emberrablás, betörés és halálos fenyegetés történt, ami a félelem és erőszak olyan légkörét teremtette meg, amelyben a szakszervezeti jogok gyakorlása lehetetlenné vált.

A banánszektor aktivistáit különösen sújtják ezek a támadások, de az irányukban megnyilvánuló nemzetközi, elsősorban brit szakszervezeti szolidaritás reménykedésre adhat okot. A TUC AID (Brit Szakszervezeti Kongresszus) és a UNITE brit szakszervezet megállapodott abban, hogy képzés- és szervezésbeli segítséget nyújt a guatemalai banánmunkások SITRABI nevű szakszervezetének, hogy erősítse a közös munkát északon, és aktivistákat készítsen fel a szakszervezet építésére délen.

Két új képzési modult már kidolgoztak üzemi megbízottak és új vezetők számára, és az első képzési alkalmakra júniusban már sor is került. Tizenkét banánmunkás szakszervezet képviselői Izabálban tartották meg a valaha volt legelső szakszervezetközi találkozót, hogy megvitassák az egész ágazatra kiterjedő stratégiát.

A SITRABI pedig először találkozott a munkaügyi miniszterrel, és ismertette vele egy háromoldalú párbeszédre vonatkozó javaslatát Izabálban és a déli csendes-óceáni területeken. A munkaügyi miniszter heti találkozókat ajánlott a szakszervezetnek, hogy előkészítsék ezt a nagy kihívást jelentő munkát.