Venezuela legjelentősebb szakszervezete, az Unión Nacional de Trabajadores (UNETE) a múlt hét végén megtartotta rendkívüli kongresszusának második szakaszát. Négy nagy szakszervezeti szövetség döntött korábban úgy, hogy egyesülve, közösen fogják a jövőben képviselni a venezuelai munkásokat. A Marea Socialista (Szocialista Irányzat), a bolivári pedagógusok (más ágazatokkal együtt), a Forradalmi Kollektíva (CTR), amely az Egyesült Szocialista Párthoz és a Cruz Villegas osztályharcos szakszervezet, amely a Venezuelai Kommunista Párthoz (PCV) áll közel.  

Április legvégén több száz szakszervezeti aktivista az ország egész területéről és a legkülönbözőbb iparágak képviselői gyűltek össze az ország fővárosában, Caracasban. Legfontosabb céljuk volt, hogy kidolgozzák az UNETE új szervezeti szabályzatát és kidolgozzák a soron következő tisztújítás lebonyolítását. Megállapodás született arról is, hogy létrehozzák ágazati szakszervezetüket a közszféra dolgozói között is, amelynek célja a kormány és az állami szektorban dolgozó munkások kérdéseiben való érdekképviselet lesz. 

A szakszervezet Nemzeti Tanácsa állásfoglalásban nyilvánította ki szolidaritását a Mitsubishi gyár munkásai felé, felszólítva a munkaügyi minisztert, Maria Cristina Iglesias asszonyt, hogy minden erejével akadályozza meg a törvénytelen elbocsátásokat a japán autógyárnál, ahol nemrégiben 170 munkást és 11 szakszervezeti vezetőt tettek az utcára.

A tanácskozás szükségesnek nevezte, hogy egyesíteni kell a venezuelai munkásosztályt, támogatva a bolivári forradalmat és Hugo Chávez elnök célját, hogy felépítsék a XXI. század szocializmusát.

Marcela Maspero, a CTR szakszervezet vezetője megnyitó beszédében különösen fontosnak nevezte, hogy egy erős és egységes szakszervezeti mozgalommal harcoljanak a szocializmusért. Ennek az egységes szakszervezetnek a létrejötte „súlyos csapást mért az ágazatok érdekképviseleteiben jelenlévő bürokratikus vezetésre”. Oralndo Perez, a bolivári pedagógusok vezetője kihangsúlyozta, hogy mindenki számára világossá kell tenni, hogy a szocializmusban „a termelőeszközöket a munkásosztály ellenőrzi”. Ha ez nincs így, mondta, nem beszélhetünk új rendszerről.  

A kommunista párthoz közelálló Cruz Villegas vezetője, Pedro Eusse széleskörű kampány beindítását javasolta, amely kidolgozná a munkások közvetlen részvételével az új, „forradalmi munkajogot“ és keményen harcolna ennek érvényesítésén is.

A UNETE szakszervezet gyűlésén számos külföldi vendéget is köszönthettek, köztük Manuel Rodriguezt, a Szakszervezeti Világszövetség képviselőjét, Carlos Leavit, az Argentin Munkavállalók (CTA) főtitkárát, brazil, chilei, de még ausztrál szakszervezeti szervezetek delegáltjait is. 

A vasárnapi napon az UNETE vezetése külföldi szakszervezetekkel folytatott megbeszélést, ahol kifejezték igényüket a kapcsolatok továbbfejlesztésére. Tekintettel arra, hogy folyamatosan növekszik az észak-amerikai agresszió Venezuela ellen, kérték a baráti szakszervezeteket, hogy hívják fel a világ munkásainak figyelmét a bolivári forradalommal való szolidaritás szükségességére.   

Az UNETE szakszervezet 2003-ban alakult meg. Miután 2002-ben katonai államcsínnyel próbálta a jobboldal megdönteni Chávez hatalmát, majd az év decemberében – szintén azzal a szándékkal, hogy megdöntsék a Chávez-vezetést – olajipari sztrájk tört ki szintén a jobboldal vezetésével, szükségessé vált egy markáns baloldali, a régi bürokratikus vezetők nélküli szakszervezet megalakítása. Rövid szervezés után a venezuelai munkások és dolgozók majd’ 80 százaléka ennek az új érdekképviseletnek a tagja lett. 2006-ban belső megújításra volt szükség, mivel hatalmi harcok törtek ki a szakszervezeten belül. A mostani kongresszus lezárta a korábbi időszakot és egységesen tud tovább küzdeni az ellenforradalom támadásaival szemben.