A guatemalai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy felülvizsgálja a népirtás ügyében Efraín Ríos Montt ellen hozott ítéletet. A felülvizsgálatra azért kerül sor, mert az Alkotmánybíróság eljárási hibákat talált, és úgy döntött, hogy a tárgyalást az április 19-ei állapotoktól kell folytatni.

Az egykori tábornok/elnököt 80 év börtönre ítélték május 10-én, miután bűnösnek találták a maja ixil közösség 1771 tagja ellen elkövetett gyilkosságokért. Az ítéletet mérföldkőként tekintették a guatemalai igazságszolgáltatás történetében, hiszen először ítéltek el magas beosztású személyt az 1960 és 1996 közötti polgárháború időszakában elkövetett bűnökért, amikor mintegy 250 ezer ember vesztette az életét.

Nem mindenki szeretné azonban, hogy kiderüljön az igazság. Maga a guatemalai elnök, a jobboldali Otto Pérez Molina is úgy fogalmazott korábban, hogy a mostani ítélet nem az „utolsó szó” az ügyben, és tagadta, hogy bármilyen népirtás történt volna.

A guatemalai jobboldal tagadása mögött az a tény áll, hogy az elődeik által a polgárháború során meggyilkoltatott vagy otthonából elüldözött emberek többsége vagy valamelyik maja közösség tagja vagy marxista felkelő volt, akikkel szembeni erőszakot nem mindenki tekinti bűnnek, mivel ők nem tartoznak az országot irányító elithez.