Rafael Correa ecuadori elnök szorgalmazza, hogy Latin-Amerika egységes feltételrendszert állítson a tőke elé, és megakadályozza, hogy az egyes országok a vállalatok szeszélyétől függjenek.

Correa Guayaguilben újságírókkal találkozott, akiknek úgy fogalmazott, hogy a Kétoldalú Befektetési Szerződések (BIT-ek) következvényeire az intézményesített rablás fogalma illik leginkább, hiszen azokat a transznacionális cégek arra használják, hogy több milliárdos kifizetéseket követeljenek szuverén államoktól. Correa azt is elmondta, hogy Latin-Amerika az a térség, amely ellen transznacionális vállalatok a legtöbb ilyen keresetet nyújtották be, és megismételte, hogy egy új alternatív rendszert kell létrehozni, ami lehetővé teszi, hogy tisztességes megoldást találjanak az államok és a vállalatok közötti vitákra.

alt

„Ádáz harc volt ez. Félretájékoztatási kampány folyt a kormány tönkretétele céljából” – mondta.

Correa hangsúlyozta azt is, hogy ezt a kérdést kormánya már a legelejétől fogva elítélte, és egy független jogi elemzés is feltárta már, hogy a döntőbíróságok pénzügyi előnyökért hogyan manipulálják a folyamatot.

Üdvözölte viszont, hogy szerte a világon társadalmi csoportok egyre több tagja van tudatában a problémának, amelynek fő haszonélvezői a transznacionális vállalatok és a jogi szervezetek.

Correa elmondta, hogy reméli, hogy a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) és a Dél-amerikai Államok Uniója (UNASUR) tagjai hozzájárulnak majd egy Regionális Választottbírósági Központ létrehozásához.

Megismételte, hogy Ecuador idei törvényhozási tervei között szerepel egy új, a pénzügyi szervezetekre vonatkozó törvény megalkotása, mert a jelenlegi rendszer még mindig ugyanazokon a jogi alapokon nyugszik, mint ami az 1999-es ecuadori bankválsághoz vezetett.

„A monetáris rendszerünknek is új törvényre van szüksége, mivel a neoliberális törvény úgy alkotta meg a központi bankot, hogy az a pénzügyi és a banktőke érdekeit vegye figyelembe” – tette hozzá az ecuadori elnök.