Húsz év küzdelem és várakozás után a Prado településen (ami Brazília Bahia államának legdélibb részén található) táborozó családok végre jogcímet kaptak a földjükhöz. A nagyjából 5025 hektár mezőgazdasági terület körülbelül 280 család eltartására alkalmas.

A Földnélküli Munkások Mozgalma (MST) tagjainak a Rosa Prado föld sokkal többet jelent, mint tulajdonjogot a földhöz. A családok küzdelmének és ellenállásának húsz évét szimbolizálja, akik rengeteg nehézségen mentek keresztül ez alatt az időszak alatt.

Evanildo Costa, az MST regionális igazgatója számára ez a földjogi győzelem a bahiai agrárreformért folytatott küzdelmet képviseli. „Már két éve egyetlen hektár földet sem adtak vissza Bahiában. Ez a győzelem felvillanyozza majd minden földnélküli munkás küzdelmét az államban” – vélte.

Az ünnepi pillanat alkalmából a telepesek felvonulást tartottak a telep szomszédságától az MST regionális központjához, annak a nehéz útnak szimbólumaként, amit a táborozásuk alatt megtettek, és a szolidaritásnak, amit a családok kaptak.

A központhoz érkezvén a családokat barátok, az MST partnerei és más telepek, táborok és régiók aktivistái üdvözölték.

Egy rituális ünnepséggel utaltak a Rózsamező Tábor történetére, felidézték a nehézségeket, tisztelegtek azon aktivisták előtt, akik részt vettek a tábor megszervezésének folyamatában, és azok előtt az elvtársak előtt, akik felépítették a telepet, és megemlékeztek azokról, akik sajnálatos módon elhunytak még mielőtt megkapták volna a tulajdonjogot.

A Rózsamezőnél lévő tábor a Rózsamező Farm 1993. augusztus 16-i elfoglalásával kezdődött. Attól kezdve a családok tizenkilenc kilakoltatási végzést szenvedett el.

De minden nehézség ellenére – összetákolt kunyhókban való élet és kevés étel – a családok kitartottak. Valmir Assumption brazil országgyűlési képviselő szerint: „Húsz évnyi küzdelem után ma azt mondhatjuk, hogy ez a föld immáron a munkásosztály tulajdona. Ez az eredmény azt mutatja, hogy nincs más út számunkra, hogy elnyerjük a földhöz való jogunkat, mint az elfoglalás és az ellenállás. A sikeres szervezési modellünkhöz hasonlóan, ki kell dolgoznunk egy modellt a fenntartható mezőgazdasági termelésre, oktatásra és szervezeti fejlődésre” – mondta a képviselő.

Wesley Lima