Hitelesség és vezetés hiányában a bolíviai jobboldal az Egyesült Államok kormányának utasításait követve egy alacsony intenzitású belföldi konfliktusban bízik, hogy az majd kikezdi Evo Morales elnök kormányát, és káosz benyomását kelti a 2014-es választások előtt.

A bolíviai ellenzéki pártok és vezetőik – akik nincs se vezetésük, sem pedig támogatottságuk – már egy ideje a bolíviai egység aláaknázásának stratégiáját alkalmazzák az ország különböző részein régi területi és etnikai különbségeket élesztve fel és súlyosbítva azokat.

Washington és az Egyesült Államok bolíviai csatlósainak nincs más alternatívájuk, mint a rasszizmus szítása, és régi a gyarmatosítástól és a korábbi neoliberális kormányoktól örökölt a városiak és vidékiek között lévő ellentét feltüzelése.

alt

A tervük az, hogy szétbomlasszák a bolíviai kormány és annak vezetőjét, különösen a jövőre esedékes választások előtt, amit úgy tűnik, hogy Morales meg fog nyerni, mivel nincs egyetlen olyan riválisa, akinek igazán lenne esélye felvenni vele a versenyt.

Az Egyesült Államok adminisztrációja és destabilizáló csápjai, akik minden áron el akarják vágni az országban végbemenő forradalmi változási folyamatot, és megdönteni annak vezetőjét, pontosan tudatában vannak annak, hogy a hagyományos bolíviai jobboldal romokban hever.

Jól tudják azt is, hogy Moralesnek nincs jobboldali riválisa, noha tettek rá sikertelen kísérletet, hogy kiállítsanak egyet.

Másrészről pedig jól dokumentáltak azok az eredmények, amiket a bolíviai elnök számos téren elért, amelyek elősegítik az egységet, és presztízst adnak neki világszerte.

Győzelmei, például, hogy nemzetközi porondra vitte Bolívia a tengeri kijáratra vonatkozó ismételt követelését Chilével szemben, tükröződnek az országos politikai színtéren, további népszerűséget adva Moralesnek.

Teljesítményei közé tartozik, hogy az ENSZ elfogadta az acullicót (a kokalevelek rágását), és promotálta ugyanennél a szervezetnél a quinoát, a Bolíviában termesztett rendkívüli tápértékű ősi gabonafélét.

alt

Senkinek, még Washingtonnak sincs kétsége afelől, hogy Morales latin-amerikai vezetővé vált, és de facto veszélyt jelent az Egyesült Államok uralmára a régióban, tekintve erős antiimperialista álláspontját és a Patria Grande támogatását.

A bolíviai vezető többször is elítélte az Egyesült Államok kormányát, amiért az nem tartja tiszteletben és beleavatkozik Latin-Amerika ügyeibe, illetve azért mert nyilvánvalóan megsérti az emberi jogokat, valamint büntető és elnyomó politikát folytat.

Több mint világos, hogy Morales az USA kormányzatának útjában áll, az pedig mindenáron megpróbálja majd megdönteni őt.

Patricio Montesinos