Egy építőipari cég nemes egyszerűséggel széthordta Belize egyik legnagyobb maja piramisát, amelyet időszámításunk előtt nagyjából 300 évvel építettek. A közelben zajló útépítésen ugyanis szükség volt zúzott kőre…

Jaime Awe, Belize Archeológiai Intézetének vezetője azt nyilatkozta, hogy a múlt héten vették észre az eddig Nohmul központ néven ismert komplexum megsemmisülését. A 2300 éves építmény fénykorában fontos ceremoniális központnak, napjainkig pedig Észak-Belize legfontosabb látnivalójának számított.

„Elképesztő ez a fajta tudatlanság és érzéketlen, szembesülni vele pedig olyan, mintha ököllel gyomorba vágtak volna, annyira szörnyű” – mondta Awe.

alt

Awe szerint kizárt, hogy a piramist összetévesztették volna az építők egy természetes dombképződménnyel, hiszen a romok környék szerte jól ismertek, és az építmény környezetéből is teljesen világos volt, hogy ez egy mesterséges alkotás.

„Pontosan tudták, hogy ez egy ősi építmény, egyszerűen lusták voltak egy kőbányát keresni a közelben” – tette hozzá Awe. A rendőrség bejelentette, hogy nyomozást indít, feltehetően vádat is fog emelni.

A belizei közösségi akciócsoport, a Polgárok Szerveződése a Szabadságért Akciókon Keresztül szerint ez „obszcén példája a környezettel és történelemmel szembeni tiszteletlenségnek.”

Felmerülhet a kérdés az is, hogy tulajdonképpen ki a felelős ezért az esetért? Nem kizárt, hogy egyszerűen az építő munkások lustasága áll a háttérben, ahogyan azt Jaime Awe nyilatkozatai alapján feltételezhetjük, de az sem elképzelhetetlen, hogy a megbízóik próbálták meg így „költséghatékonnyá” tenni az építkezést, ahogyan erre már számtalanszor láttunk példát Latin-Amerikában. Hiszen egy egyesült államokbeli vagy európai nagyvállalkozó számára ezek a sziklák mindössze akadályok, amelyeket a történelem a profit elé görgetett.