A volt guatemalai diktátor, Efraín Ríos Montt börtönben töltötte a hétvégét, miután 80 éves börtönbüntetésre ítélték népirtás és emberiség elleni bűncselekmények miatt. A bíróság legalább 1771 ixil maja halálának elrendelésében találta bűnösnek az egykori tábornokot.

Az Egyesült Államok által támogatott diktátorok brutális eszközökkel próbálták leverni a baloldali lázadókat a 36 évig tartó polgárháborúban, amely 1996-ban ért véget. Az állami terrornak legalább 200 ezer áldozata volt, amellyel döntő többségében a mai napig nem sikerült elszámolnia az egykori rezsimek működtetőinek, ezért is példaértékű Ríos Montt elítélése, hiszen az ő regnálását tartják a guatemalai történelem legvéresebb időszakának.

alt

A három bíróból álló ítélkező testület arra is utasította az ügyészséget, hogy derítsen fel további atrocitásokat, mivel eddig csak alacsonyabb szintű tisztviselőket vontak felelősségre. A bíróság arról is döntött, hogy másik napon dönt az áldozatok hozzátartozóinak juttatandó kártérítésről.

Az ítélet hallatán az ország lakosságának jelentősre, főként a maja népesség ünneplésbe kezdett.

Ríos Montt minden valószínűség szerint fellebbezni fog az ítélet ellen, amelyben meglehetősen magas rangú segítségre talált. Guatemala elnöke, Otto Pérez Molina úgy fogalmazott, hogy a mostani ítélet nem az „utolsó szó” az ügyben, és tagadta, hogy bármilyen népirtás történt volna. Molina azt sem ismerte el, hogy a hadsereg bármilyen konfrontációért felelős lett volna, és azt állította, hogy gerillák voltak azok, akik hadat üzentek nekik.

alt

Érdekesség, hogy korábban, a bírósági szakaszban a guatemalai főügyésznek fel kellett menteni Carol Flores bírónőt, ő ugyanis ejteni akarta a vádakat a volt diktátor ellen, hogy ne születhessen ítélet az ügyben. Ez a próbálkozás hatalmas felháborodást keltett az országban, a Büntetlenség Elleni Nemzetközi Bizottság Guatemalában szervezet követelte, hogy függetlenül attól, hogy bűnös-e Ríos Montt, szülessen valamilyen ítélet.

A guatemalai ügyészség szerint a tömeggyilkosságok hasonló minta alapján lettek elkövetve, ami azt mutatja, hogy megtervezettek voltak, így a fegyveres erők főparancsnokaként Ríos Monttnak tudnia kellett az esetekről.