Szombati kezdettel a tanárok tizenöt napos határidőt adtak a panamai kormánynak egy országos sztrájk megkezdése előtt, derül ki egy a követeléseiket tartalmazó levélből, amit a tanárok Pedro Sarasqueta elnöki titkárnak adtak át.

A levélben a tanárok a 2012. október 30-i, az Integrált Oktatási Központok Irányítási Rendszere által jegyzett 9200-as rendelet megsemmisítését követelik.

alt

Egy pénteki békés felvonulást követően, a tanárok átadták a levelet Sarasquetának, és figyelmeztették, hogy ha nem kapnak választ Ricardo Martinelli elnöktől tizenöt napon belül, akkor országos sztrájk meghirdetésére kényszerülnek.

Yadira Pino, a Tanárok Szövetségének veraguasi vezetője a médiának elmondta, hogy azért követelik a határozat megsemmisítését, mert az sérti az organikus oktatási törvényt, ami meghatározza a hivatalos közigazgatási modellt.

Azt állította, hogy a rendelet privatizálja a közoktatást, mert kiterjeszti az ügynökök részvételét benne, ami idegen a közigazgatásban. Ezenkívül a Panamai Köztársaság Tanárainak Szövetsége (ASOPROF) követeli a rossz állapotban lévő iskolák felújítását és felszerelését.

Követelik az igazságtalanul felfüggesztett tanárok, például az ASOPROF elnökének, az Abel Bravo iskolában tanító Adres Rodrígueznek újbóli állományba vételét.