Emberi jogi csoportok arról számoltak be, hogy a hadsereg katonái két FARC gerillát kínoztak meg és végeztek ki törvénytelenül Kolumbia Narino tartományában.

A két férfit, Gumercindo Guerrero Preciadót és John Freddy García Bastidast március 4-én délben fogták el a gerillák és a hadsereg katonái közötti hosszan tartó tűzharc után Paraiso falu közelében.

A katonák Tumaco városban lévő kórházba vitték őket, ahol szemtanúk elmondása alapján még éltek. Másnap, március 5-én, kedden a holttesteiket átadták a hozzátartozóknak. Az elborzadt rokonok mindkét testen kínzások nyomait fedezték fel, például sav okozta égési sérüléseket az arcukon.

alt

Kettejük meggyilkolása és kínzása egyértelműen sérti a kolumbiai törvényeket, amelyek köteleznek az emberi jogok tiszteletben tartására és törvényen kívül helyezik a kínzást, de ellentétesek a nemzetközi joggal is, amelyek szabályozzák a hadifoglyok helyzetét, és azok megsérthetetlen emberi jogait.

A gyilkosságok újra rávilágítanak a kétoldalú tűzszünet sürgős szükségességére a kormány és a gerillák közötti havannai béketárgyalások ideje alatt. A FARC egyoldalú tűzszünete január 20-án járt le, és azóta a harcok folytatódtak szerte az országban.

Azt követő napon, hogy a két gerilla holttestét átadták a hozzátartozóiknak, a gerillák arról számoltak be, hogy tizenhat katonát öltek meg egy rajtaütésben a Cauca megyében található Buenos Airesben. Arról is jelentést tettek, hogy helyi magánszemélyeket kényszerítettek arra, hogy csatlakozzanak a testek utáni kutatáshoz, és hogy a Jamudiban lévő kórház húsz sebesültről számolt be. Mindeközben Navas tábornok, a hadsereg parancsnoka tagadta az akciót, és azt állította, hogy csak egy katona halt meg.

A konfliktus intenzitása nem mutat enyhülést: a FARC az elmúlt hetekben három kormány helikopter lelövését jelentette be. Ezeket a beszámolókat a Kolumbiai Fegyveres Erők szintén tagadják, balesetnek nevezve a veszteségeket, amiket a rossz időjárási viszonyoknak tulajdonítanak. Bármi is legyen az igazság a tény az, hogy a harcok folytatódnak, kétségtelenül áldozatokat szedve mindkét oldalon.

Közben a civilek továbbra is szenvednek a hadsereg légicsapásainak és ágyútüzének hatásaitól. Ugyanakkor a katonai konfliktus a civil aktivisták üldözését is felerősíti, csak az elmúlt hetekben többüket gyilkolták meg.