Nicolás Maduro, Venezuela befejezte a délen tett körútját, miután Dél-Amerika legnagyobb gazdasága, Brazília támogatásáról biztosította őt.

Múlt csütörtöki találkozójukat követően Dilma Rousseff brazil elnök „sok sikert” kívánt Madurónak, és nagyobb együttműködést szorgalmazott a két ország között.

A katonai együttműködést növelő egyezmények aláírása mellett a két vezető megállapodott abban is, hogy kiterjesztik a mezőgazdasági és szénhidrogén kereskedelmet.

Maduro bejelentette azt is, hogy az Odebrecht brazil konglomerátum egy karbamid üzem építésébe kezd Venezuelában. Mint nitrogénforrást, a karbamidot gyakran használják műtrágyákban, noha számos más kereskedelmi és tudományos alkalmazása is van. A venezuelai gyár várhatóan évente 1,5 tonna karbamidot termel majd.

alt

Brazíliai látogatása során Maduro találkozott az ország korábbi baloldali elnökével, Luiz Inacio Lula da Silvával is. Lula Hugo Chávez egykori venezuelai elnök híve volt, és nyíltan támogatta Maduro indulását az elnöki posztért az április 14-i választásokat megelőzően.

Maduro ezt követően meglátogatta a Brazíliai Egyetemet, ahol találkozott Brazília néhány haladó szociális mozgalmának vezetőjével a Darcy Ribeiro Emlékközpontban.

Maduro brazíliai látogatása a Déli Közös Piac (Mercosur) országaiban tett körútjának volt az utolsó állomása, amelynek során Uruguay és Argentína is támogatásáról biztosította. Az egyetlen Mercosur-ország, amelyet Maduro nem érintett Paraguay volt, amelynek tagságát a kereskedelmi blokkban felfüggesztették a tavaly júniusi puccs után.

Körútját ellenzéki csoportok bizonyos kritikával illették mindhárom országban. Brazíliában négy ember tüntetett az elnöki palota mellett; az egyikük egy táblát tartott, amire az volt írva, hogy Maduro „illegitim elnök”.

Venezuela a jövő hónapban átveszi a Mercosur soros elnökségét a térség többségének támogatásával. A Mercosur legújabb tagjaként Maduro déli körútját a nagyobb gazdasági integrációról való diskurzus uralta.

Csütörtökön Maduro a Mercosurban is beszélt, a kereskedelmi blokk céljait a 19. századi dél-amerikai felszabadító, Simón Bolívar eszméihez hasonlítva. A „Mercosur jövőbeli céljaként egy erős közös gazdasági zónává válást” jelölt meg, ami „megosztja a profitot, és amely tiszteletben tartja a különbségeket”, ami Bolívar egy egyesült kontinensre való felhívására emlékeztet.

A venezuelai elnök rávilágított arra a hozzájárulásra is, amivel országa részt tud venni a kereskedelmi blokkban, így fogalmazott csütörtökön: „erős piac vagyunk, egy ország fejlődő gazdasági potenciállal.”

Ryan Mallett-Outtrim