A Latin-Amerikai és Karibi Egység ülését az előkészületeknek megfelelően megtartották Mexikóban, Playa del Carmen városában a tegnapi napon.

cumbremx.jpgA találkozót a mexikói elnök Felipe Calderon beszédével nyitották meg, aki elmondta, hogy a latin-amerikai egység eszméje az megegyezik a függetlenségi folyamatokkal, amik 200 éve kezdődtek. 

Calderon azt is felidézte, amikor a térség országai egységesek voltak, akkor képesek voltak legyőzni a csapásokat, míg a gyakori konfrontációkban ezek az országok elmaradtak a világ más területei mögött. 

A Rio Csoport 32 tagja részt vesz a 33-ból ezen a zárt ajtók mögött zajló csúcstalálkozón - hiányzó egy ország, Honduras nem kapott meghívást - és ebből 26-an elnökükkel vagy miniszterelnökükkel képviseltetik magukat. 

Peru, Bahamák, Guayana, Santa Lucia, Suriname és Trinidad és Tobago elnöke hiányzik a találkozóról, de képviseltetik magukat a kabinetjük tagjaival. 

A mexikói külügyminiszter hivatalosan elmondta a Prensa Latinának, hogy néhány karibi ország elnöke azért nem tud részt venni a találkozón, mert nemzeti ünnepük van ezekben a napokban.  

A déli szünetben a delegációk vezetői Calderon elnökkel mentek privát ebédre.

Több, mint 20-an vesznek részt a találkozón megfigyelőként nemzetközi szervezetektől. Ezenkívül több mexikói kongresszusi képviselő és helyi kormányzó is meghívott az ülésekre, ahogy a vendéglátó Felix Rodriguez Canto is, aki Quintana Roo, Mexikó legkeletibb tagállamának kormányzója.