Nicolás Maduro venezuelai elnök elítélte a szíriai célpontok elleni legutóbbi izraeli rakétatámadást, és elítélte az új „kampányt” is, ami Venezuelát „antiszemitának” titulálja.

Szíria azzal vádolta Izraelt, hogy pénteken és szombaton rakétákat lőtt át a határukon, és egy nemzetközi repülőteret és egy katonai kutatóközpontot vett célba.

Maduro és a venezuelai kormány május 5-i hivatalos nyilatkozatában a venezuelai elnök „leghatározottabban elítélte az szombat kora reggeli izraeli katonai akciót (…) a szíriai kormány és nép ellen, amelynek legalább négy halálos áldozata volt, és több mint hetven civil és katonai személy sérült meg.”

alt

A venezuelai kormány részvétét fejezte ki az áldozatok családjával és azt mondta, hogy az „új agresszió” folytatása a „május 3-án és [ez év] január 30-án elkövetetteknek, amikor is izraeli harci gépek megsértették a Szíria területét és a libanoni légteret”.

A venezuelai kormány a csapásokat „tisztán háborús cselekedeteknek” nevezte, mi megsérti a nemzetközi szerződéseket. Azt is mondta, hogy aggódik „ezen tettek Közel-Kelet békéjére és stabilitására való következményei miatt”.

„Ezek az agressziók megmutatják, hogy az izraeli állam közvetlenül beavatkozik a szíriai konfliktusba és kapcsolatban van olyan fegyveres csoportokkal, amelyek minden nap árt a szíriai emberek békéjének és biztonságának” – áll a nyilatkozatban.

„A Venezuelai Bolivári Köztársaság kormánya megerősíti az elkötelezettségét minden olyan erőfeszítés mellett, ami lehetővé teszi, hogy a szíriai emberek megtalálják a békéhez vezető utat, olyan politikai párbeszéddel és tárgyalásokkal, ahol tiszteletben tartják az önrendelkezését, függetlenségét és területi integritását” – zárul a nyilatkozat.

Tavaly márciusban a venezuelai kormány megerősítette, hogy az Aszad-kormányra nehezedő nemzetközi nyomás ellenére továbbra is ellátja Szíriát olajjal. Továbbá 2011 márciusában Hugo Chávez akkori venezuelai elnök figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és más országok „keresik a katonai intervenció lehetőségét” Szíriában.

Nem antiszemitizmus

A Latin-amerikai Zsidó Kongresszus ügyvezető igazgatója, Claudio Epelman tegnap Budapesten kijelentette, hogy „a fejlődő kapcsolatok Irán és más latin-amerikai országok, különösen Venezuela között elősegítik az antiszemitizmus növekedését a régióban”.

Epelman a Zsidó Világkongresszuson vett részt, és azt mondta az EFE-nek, hogy Venezuela „az egyik olyan ország, ahol az antiszemitizmus növekedését észlelték, ami nem véletlen, mivel a most elhunyt Hugo Chávez elnök kiváló kapcsolatokat ápolt az iráni elnökkel”. Epelman kijelentette, hogy Mahmud Ahmadinezsád elnök „Izrael elpusztítására” szólított fel és tagadta a holokausztot.

Azonban Abraham Levy Benshimol, a Venezuelai Izraeli Szövetségek Konföderációjának  volt elnöke elmondta az EFE-nek, hogy Chávez nem osztotta Ahmadinezsád olyan eszméit, mint a holokausztnak vagy Izrael létezéshez való jogának tagadása.

„Egy újabb kampányt indítottak ellenünk, mondván, hogy antiszemiták vagyunk” – mondta Maduro, mialatt egy közösségi szóvivőkkel való találkozón vett részt Miranda államban.

„Nagyon sajnálom Claudio Epelman kijelentéseit. (…) Ismerem őt, és oly sok alkalommal fogadtuk Venezuelában. (…) Ha vádolni akar engem [az rendben van], de Chávezt hagyja békén” – tette hozzá Maduro.

„Az egy dolog, hogy vannak nézeteltéréseink Izrael állammal. (…) Elutasítjuk az izraeli állam támadását Damaszkusz ellen. (…) És a Gázai övezet, a palesztin nép elleni támadásokat, persze, hogy elutasítjuk. (…) De én elutasítom ezt a [Venezuela elleni] kampányt [is]. Mi humanisták vagyunk, és nem vagyunk antiszemiták. (…) Minden vallást szívesen látunk itt, nyíltszívű emberek vagyunk” – mondta Maduro.

Kritikával illette „azokat is, akik az elnyomó izraeli állammal félrevezettek egy olyan nemes népet, mint amilyen a zsidó nép”.

Továbbá elmondta, hogy a „jobboldali katolicizmus hangoztatta mindig, hogy a zsidók ölték meg Krisztust. (…) És ők támogatták Mussolinit és Hitlert is, de Lenint nem, aki harcolt a zsidó emberek jogiért, és Marx zsidó volt.”

„A holokausztot a szélsőjobb és a nemzetközi pénzügyi tőke vezényelte le. (…) És ki szabadította fel a koncentrációs táborokat (…) Lengyelországban és Németországban? A vörös hadsereg” – mondta.

Majd még megemlítette az „őslakos holokausztot” Latin-Amerikában, ahol elmondása szerint „legalább 100 millió őslakos halt meg az amerikai kontinens 1492-es gyarmatosítása óta”.

Maduro elmondta, hogy nagyszülei és dédszülei zsidók voltak, de Venezuelába érkezésükkor áttértek a katolicizmusra, és hangsúlyozta, hogy „ha valakinek a világon van szocialista hagyománya, akkor azok a zsidó emberek”.

Tamara Pearson